Ανησυχία στην Ήπειρο από τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών



Σε δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών προχωρά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βάσει του σχεδιασμού, καταργούνται 8 φορείς και συγχωνεύονται 197.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε στη βουλή, οι Φορείς Διαχείρισης που λειτουργούσαν στην Ήπειρο καταργούνται με τη μορφή που τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μεταξύ των άλλων ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου συγχωνεύονται σε έναν με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου». 

Θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα έχει έδρα την Άρτα. Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα η κατάργηση και συγχώνευση των Φορέων Προστασίας δεν έχει καμιά λογική αφού όχι μόνον δεν επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων αλλά πυροδοτεί τον κίνδυνο να χαθούν εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργούνται 9 γιγαντιαίοι Φορείς Διαχείρισης μέσα από τη συγχώνευση 20 Φορέων, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν ούτε γεωγραφική συνέχεια όπως για παράδειγμα ο ένας Φορέας Διαχείρισης που δημιουργείται για τον Αμβρακικό, το Μεσολόγγι, τον Καλαμά και τον Αχέροντα. 

Οπως αναφέρει η Δημ. ραδιοφ. Πρέβεζας, η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης επί της ουσίας δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα τα διοικητικά συμβούλια αποτελούνται από επιστήμονες που συμμετέχουν αμισθί και ο προϋπολογισμός των Φορέων καλύπτεται από το ΕΣΠΑ αφού έχουν εξασφαλιστεί ως το 2015 κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ με την εθνική συμμετοχή να είναι μόλις 5%.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa