Ανησυχούν οι επιστήμονες για την διαρκώς αυξανόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα


 Όχι ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά επτά ηφαίστεια βρίσκονται σήμερα σε ενεργή φάση στον Ειρηνικό ωκεανό, η συγκυρία αυτή φοβίζει τους επιστήμονες όπου μελετάνε το κάθε ηφαίστειο ξεχωριστά. 

 Τα δυτικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τα πρώτα αποτελέσματα από την μελέτη της διεθνούς ομάδας επιστημόνων που εργάστηκε στην...Καμτσάτκα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι σεισμοί στην Καμτσάτκα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Οι ισχυρές εκρήξεις και τα τσουνάμι συμβαίνουν εκεί τουλάχιστον..... πέντε φορές στα χίλια χρόνια, όμως και στα ενδιάμεσα δεν εγγυάται κανείς, ότι θα υπάρξει ησυχία. Τα στοιχεία που έχουν λάβει οι επιστήμονες, είναι απαραίτητα για την διαρρύθμιση των οικονομικών κινδύνων στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

 Η εκστρατεία στην Καμτσάτκα της καθηγήτριας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της πολιτείας Ουάσιγκτον κυρίας Joanne Bourgeois, και των άλλων ξένων ερευνητών, ήταν η αρχή μιας εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας. Η ουσία της βρίσκεται στην αξιολόγηση της σεισμικής επικινδυνότητας στην χερσόνησο. Προηγουμένως στην Καμτσάτκα είχαν εργαστεί μόνο οι σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι της Σοβιετικής Ένωσης.

 Η ομάδα της Joanne Bourgeois αποκατέστησε τον αρχαίο χάρτη της σεισμικής ιστορίας της χερσονήσου και τον χάρτη της ακτογραμμής του παρελθόντος. Οι επιστήμονες έσκαβαν βαθείς λάκκους, για να δουν την εναλλαγή των στρωμάτων του ιζηματογενούς πετρώματος.

 Βάσει τους βάθους και της δομής τους μπορεί να καταλάβει κανείς, κατά πόσο συχνά σε αυτή την περιοχή υπήρξαν φυσικές καταστροφές και ποια ήταν η δύναμή τους. Οι Ρώσοι ειδικοί της ιστορίας των σεισμών, οι παλαιοσεισμολόγοι, χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο.

katohika


 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa