Η νέα φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα με στόχο την περικοπή των δαπανών με κάθε τρόπο, έχει φέρει τα πάνω κάτω στη φαρμακευτική περίθαλψη. Οι ασθενείς αποζημιώνονται με τα λιγότερα και πληρώνουν φυσικά τα περισσότερα από την τσέπη τους, ενώ την ίδια ώρα πολλά γνωστά σκευάσματα λείπουν από την αγορά εξαιτίας των χαμηλών τιμών που έχουν δοθεί. Τελικά με πόσα θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς;
Μπορεί στην τρόικα να φαινόμαστε πλέον τα καλά …παιδιά καθότι έχουμε περικόψει τη φαρμακευτική δαπάνη, ποιος όμως θα πληρώσει τη διαφορά; Φυσικά οι Έλληνες ασθενείς καθότι πλέον ακόμη και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι ένα κόστος ύψους 500 εκατ. ευρώ θα μεταφερθεί πια στις τσέπες των ασθενών.
Εξάλλου έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι …αλλοπρόσαλλες τιμές που έχουν δοθεί στα φάρμακα χωρίς να τηρηθούν τα κριτήρια των σχετικών νόμων, αλλά και ταυτόχρονα η πολύ χαμηλή τιμή αναφοράς, δηλαδή τιμή αποζημίωσης στους ασθενείς έχουν κάνει την οικονομική διαφορά τεράστια για τους ασφαλισμένους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το νέο δελτίο τιμών αλλάζει για …έκτη φορά μέσα σε περίπου δύο μήνες ενώ ούτε η θετική λίστα φαρμάκων (λίστα με τα φάρμακα που αποζημιώνονται) τίθεται σε εφαρμογή καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι τιμές των σκευασμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αγοράζοντας ένα φάρμακο πρέπει να πληρώσουν ακόμη και το 50% από την τσέπη τους καθώς η τιμή αναφοράς που έχει ορισθεί είναι η χαμηλότερη.
Το συγκεκριμένο αλαλούμ πάντως δεν έχει περάσει αδιάφορα από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν φροντίσει να ενημερώσουν προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Είναι άλλωστε ένα θέμα που προκαλεί τριβές και μέσα στο ίδιο το υπουργείο Υγείας αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις προσέγγισης.