Μετανάστες Πακιστανοί στην Ελλάδα με ηλεκτρονική ταυτότητα κι Έλληνες πολίτες χωρίς; Να ένα πιθανό επιχείρημα που θα δούμε να χρησιμοποιείται... για την Ελληνική Κάρτα του Πολίτη.
Διαβάστε ένα άρθρο για την Πακιστανική Κάρτα του Πολίτη! Το άρθρο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κείμενο από το μέλλον της ...Ελλάδας, την εποχή που θα χρησιμοποιούνται τέτοια κείμενα για να προπαγανδίσουν τη χρήση της Κάρτας του Πολίτη στη χώρα μας.
Η Nadra (National Database & Registration Authority) του Πακιστάν, σχεδίασε μια Ηλεκτρονική Ταυτότητα, τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για την παροχή hi-tech λύσεων και την προστασία της ταυτότητας του κατόχου της. Η έξυπνη Εθνική Ταυτότητα (SNIC) είναι πολύ πιο έξυπνη και πιο εξελιγμένη σε σχέση με την προηγούμενη Μηχανογραφημένη Εθνική Ταυτότητα (CNIC). Αυτές έχουν ενσωματωμένο ένα τσιπάκι. Έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και για να αποθηκεύονται επάνω τους δεδομένα. Οι έξυπνες κάρτες θα συνδέονται άμεσα με την κεντρική βάση δεδομένων της Nadra.
Ο Κάτοχος του SmartNIC θα έχει δωρεάν ασφάλιση ζωής για δύο χρόνια. Υπάρχουν σχέδια για να συνδεθεί και με πολλές άλλες εφαρμογές όπως: των βιομετρικών στοιχείων, ηλεκτρονική πληρωμή διοδίων αυτοκινητοδρόμων, έκτακτη βοήθεια σε καταστροφές, άδεια οδήγησης, άδεια οπλοφορίας, διαβατήριο, κάρτα σχολείου, κάρτα υγείας και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Θα βοηθήσει επίσης στην πρόσβαση σε προγράμματα εκταμίευσης μετρητών (προφανώς εννοεί κρατικές ενισχύσεις), μειώνοντας τραπεζικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κλπ. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την αποθήκευση επάνω τους δεδομένων από εγκεκριμένους χρήστες π.χ. τράπεζες κλπ.
Ο κ. Tariq Malik Πρόεδρος της Nadra έγραψε στη στήλη του στην Daily Express στις 13 Νοέμβρη του 2012, ότι είναι η πιο ασφαλής ταυτότητα στον κόσμο. Είναι τυπωμένη σε πολλαπλά στρώματα και κάθε στρώμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά ασφαλείας. Όταν αυτή η κάρτα τοποθετείται σε ένα μηχάνημα ανάγνωσης, ελέγχονται πρώτα στοιχεία του κατόχου και στη συνέχεια ζητούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα του χρήστη της κάρτας, για να συγκριθούν με τα δακτυλικά αποτυπώματα που είναι αποθηκευμένα στην κάρτα. Έτσι είναι αδύνατον να γίνει κακή χρήση αυτής της κάρτας.
Η πρώτη Έξυπνη Ταυτότητα/Κάρτα δόθηκε στον Πρόεδρο Ασίφ Αλί Zardai τον περασμένο μήνα.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Έξυπνης Ταυτότητας/Κάρτας
Ακολουθούν μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων καρτών:
1. Η Κάρτα με το ενσωματωμένο Chip έχει 36 χαρακτηριστικά ασφαλείας,
2. Πολυδιάστατη χρήση και υπηρεσίες,
3.Συμμετοχή σε κοινωνικά και οικονομικά προγράμματα,
4.Ενσωμάτωση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας κρυπτογράφησης,
5.Άμεση αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων,
6.Εύκολη εκταμίευση της σύνταξης,
7.Ασφάλιση έναντι θανάτου αξίας Rs.100,000 για 2 χρόνια,
8.Τα πρότυπα σχεδίασή της είναι συμβατά με όσα ορίζει ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας),
9.Τα δεδομένα που θα γράφονται στην κάρτα θα είναι τόσο στα Ουρντού (Πακιστανική γλώσσα) όσο και στην αγγλική γλώσσα, το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για τους μετανάστες Πακιστανούς και όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Κόστος της κάρτας SNIC
Το κόστος της SNIC είναι Rs.1500, ενώ δεν υπάρχει καμία χρέωση για τους απλές CNIC. Το τέλος ανανέωσης της CNIC είναι Rs.75. Αρχικά, οι έξυπνες κάρτες θα εκδίδονται για περίοδο 10 ετών.
Για να πάρετε την έξυπνη κάρτα σας, επισκεφθείτε το πλησιέστερο Κέντρο Εγγραφής της Nadra.