Συνετρίβη αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Μόσχας [BINTEO]


Ενα αεροσκάφος τύπου Tupolev Tu-204 που ανήκει στη ρωσική εταιρεία χαμηλού κόστους Red Wings βγήκε από τον διάδρομο ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού καναλιού RT, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Αφού κόπηκε σε τρία κομμάτια, πήρε φωτιά και κατέληξε σε παρακείμενο αυτοκινητόδρομο αφού σύρθηκε για 500 μέτρα στο χιονισμένο οδόστρωμα σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο NBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί είναι τέσσερις και τουλάχιστον άλλοι τόσοι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση από τον τόπο του δυστυχήματος. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax αναφέρονται ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του επιβατηγού αεροσκάφους που μετέφερε 12 (σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ κατά άλλες πηγές αναφέρονταν 8) επιβαίνοντες, όλοι μέλη του πληρώματος όπως ανέφεραν υπεύθυνοι από το αεροδρόμιο Βνούκοβο. Άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ένας ιπτάμενος μηχανικός και μια αεροσυνοδός, αναφέρονται στους νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο κρατικό δίκτυο Rossiya-24 ότι είδαν έναν άνθρωπο να πετάγεται από το αεροσκάφος, ενώ εκείνο έπεφτε με δύναμη πάνω στις μπάρες του αυτοκινητόδρομου και έσπαζε το σημείο όπου βρισκόταν η business class. Ένας άλλος δήλωσε ότι ανέσυραν τέσσερα άτομα από τα συντρίμμια προτού εμφανιστούν άνδρες των ρωσικών Αρχών και τα διεκόμισαν με mini bus στο νοσοκομείο, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούσαν να απεγκλωβίσουν τον πιλότο από το κόκπιτ που ήταν πλημμυρισμένο στο αίμα. Σύμφωνα με το RT, άλλα δύο άτομα ενδέχεται να βρίσκονται παγιδευμένα στα συντρίμμια και δεν έχουν ακόμη βρεθεί.
Το αεροσκάφος προερχόταν από το Παρντουμπίτσε της Τσεχίας, απ' όπου οι υπεύθυνοι του εκεί αεροδρομίου δήλωσαν ότι έγιναν όλοι απαραίτητοι έλεγχοι και δεν είχε εντοπιστεί κάποια βλάβη.

Τη διενέργεια ειδικής έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος δέταξε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ οι ερευνητές σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία επιρρίπτουν ευθύνες στον πιλότο.

Οι ρωσικές Αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετές ώρες ώστε να καθαριστεί ο αυτοκινητόδρομος από τα συντρίμμια και να παραδοθεί πάλι σε λειτουργία, ενώ το τρίτο κατά σειρά διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, το Βνούκοβο στα νότια προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας, άνοιξε πάλι ύστερα από μερικές ώρες. Οι μέρες αυτές άλλωστε αποτελούν το αποκορύφωμα της ταξιδιωτικής κίνησης εν όψει των εορτών.

Ως το Σάββατο 29/12 δεν είχαν αναφερθεί μοιραία συμβάντα σε αεροσκάφη Tu-204, τα οποία πετούν από το 1995 και μπορούν να μεταφέρουν 210 επιβάτες (μπορούν να συγκριθούν με ένα Boeing 757 ή ένα Airbus A321). Ένας αξιωματούχος της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ωστόσο που διατήρησε την ανωνυμία του δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι άλλο ένα Tu-204 της Red Wings βγήκε εκτός διαδρόμου προσγειώσεως στο διεθνές αεροδρόμιο του Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας στις 20 Δεκεμβρίου 2012.
Σε αυτό το ατύχημα, που ευτυχώς δεν είχε θύματα, η αιτία εντοπίστηκε σε βλάβη στις μηχανές του αεροπλάνου κατά την προσγείωση και γι' αυτό η ρωσική ΥΠΑ ζήτησε από τον πρόεδρο της εταιρείας που κατασκευάζει τα Tupolev να λάβει άμεσα μέτρα.

 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa