Σεισμός 7,3 Ρίχτερ και τσουνάμι στην Ιαπωνία


Το πρώτο κύμα, ύψους ενός μέτρου έφθασε στις ακτές της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, ενώ η  ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να φθάσει σε ύψος ακόμη και τα δύο μέτρα.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Ιαπωνία έγινε αισθητή ακόμα και στο Τόκιο.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 17.18 (τοπική ώρα) και το υπόκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανακοίνωσε πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,3 βαθμοί, ενώ αρχικά είχε ανακοινώσει ότι ήταν 7,4.
Ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες που είχαν καταστραφεί από τον σεισμό των 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου 2011.
Από την πρώτη στιγμή εκδόθηκε και προειδοποίηση για τσουνάμι για την περιφέρεια Μιγιάγκι, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τοπικό τσουνάμι, αλλά όχι και για ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού.

Δεν υπάρχει «απειλή για μεγάλο και καταστροφικό τσουνάμι, αλλά οι σεισμοί αυτής της έντασης μπορεί να προκαλέσουν τοπικά τσουνάμι, τα οποία μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις ακτές», σημείωνε σχετικά το αμερικανικό Κέντρο που έχει την έδρα του στη Χαβάη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημίες και νεκρούς.  Ακόμη, τέλος, δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην βορειο-ανατολική Ισπανία, περιοχή την οποία έπληξε ο ισχυρός σεισμός, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa