Ούτε στις 13 Δεκεμβρίου θα δοθεί η δόση

Όλες οι προθεσμίες για την καταβολή της δόσης των 34,4 δισ. έχουν «σπάσει» και όπως όλα δείχνουν η 13η Δεκεμβρίου δεν θα είναι η ημέρα που θα εκταμιευτεί η δόση. 

Έτσι, το ελληνικό δημόσιο αναγκάζεται να προσφύγει σε νέο δανεισμό για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Εφόσον βέβαια πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς, η δόση θα χορηγηθεί κανονικά στην Ελλάδα, όμως η ημερομηνία εκταμίευσής της θα πάει για....
λίγες ημέρες αργότερα, αφού το Eurogroup μπορεί να «ανάψει» το «πράσινο φως» στις 13 του μήνα, αλλά θα χρειαστεί να περάσουν λίγες ημέρες ακόμη μέχρι να μπουν τα χρήματα στα ελληνικά ταμεία.


Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αντέχουν να σηκώσουν μια ολιγοήμερη καθυστέρηση, το δυσάρεστο ότι οι υποχρεώσεις του Κράτους πάνε ακόμη πιο πίσω...
Εκείνο που δεν άντεχε να σηκώσει το δημόσιο ήταν η εξόφληση γραμματίων που είχαν εκδοθεί τον προηγούμενο μήνα για να καλυφθεί ομόλογο που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 3,4 δισ.


Το ελληνικό Κράτος υπολόγιζε ότι θα είχε πάρει ήδη την δόση και θα μπορούσε να εξοφλήσει τα δανεικά για το ομόλογο, όμως δεδομένου ότι το «χρώμα του χρήματος» δεν φάνηκε είναι αναγκασμένο να βγει εκ νέου στις αγορές την εβδομάδα που έρχεται.
Σε κάθε περίπτωση «όλα τα λεφτά» θα είναι η σύνοδος του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ελπίζει πως θα φύγει από την αίθουσα συνεδριάσεων με την «βαλίτσα» των 34,4 δισ. ευρώ στο χέρι.

matrix24.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa