ΤΩΡΑ - Μαραθώνιο Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας του ελληνικού χρέους

Μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα το ελληνικό χρέος και τους τρόπους που θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο έως το 2020, βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

Να σημειωθεί ότι προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως "δεν θα πάμε μέχρι το βράδυ, έχουμε όλοι τη διάθεση να βρούμε μία λύση και η διαδικασία έχει ωριμάσει".

Ωστόσο η συνεδρίαση αποδεικνύεται μακράς διάρκειας. Νωρίτερα η συνεδρίαση διεκόπη προκειμένου να διεξαχθούν διμερείς διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου που επικαλείται ο Guardian η διακοπή κρίθηκε απαραίτητη για να γίνουν υπολογισμοί για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως η λύση δεν μπορεί να είναι το κούρεμα του χρέους, ενώ τόνισε ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να προβλέπει κοινή πορεία Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση είναι η επιμονή ΔΝΤ για κούρεμα, με την Κριστίν Λαγκαρντ να τονίζει προσερχόμενη στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη λύση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις, το ΔΝΤ ζητά άμεση μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20%, ενω θέλει οι υπουργοί Οικονομικών να δεσμευτούν σε περαιτέρω μείωση του χρέους στο μέλλον. 

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ότι εξετάζεται τις τελευταίες ώρες η διεύρυνση της συμμετοχής της ΕΚΤ προκείμενου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Ευρωπαϊκά ΜΜΕ για το σημερινό Eurogroup

Για την Τρίτη συνεδρίαση μέσα σε 2 εβδομάδες κάνει λόγο το BBC προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

Για μία συνεδρίαση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος κάνει λόγο η Deutsche Welle. Υπογραμμίζει πως πάμε για μία μακρά νύχτα διαβουλεύσεων παρά την αρχική αισιοδοξία για μια ταχεία εξεύρεση λύσης. 

Ρευστό το αποτέλεσμα με μία «Δανειακή βοήθεια ενόψει», μεταφέρουν τα περισσότερα γερμανικά μίντια, εκφράζοντας μια γενική, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία.

Από την πλευρά της ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής Le Monde υπογραμμίζει την άρνηση του Βερολίνου για εν μέρει διαγραφή του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ωστόσο ότι μία απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος της ημέρας.

Κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση 
οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν θετικές δηλώσεις για την έκβαση της συνεδρίασης. 

Ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι "Χρειαζόμαστε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, και αυτό είναι πιθανό να συμβεί και σήμερα".

"Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ ουσιαστικές προσπάθειες, τήρησε τις υποχρεώσεις της και τώρα εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας", ανέφερε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, δήλωσε πως Μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόσης. 

Ίσως περισσότερη προσγειωμένη, η υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας, Γιούτα Ούρπιλαϊνεν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση για το ελληνικό ζήτημα παραπέμποντας στο Γιούρογκρουπ της 3ης Δεκεμβρίου.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα προαπαιτούμενα. "Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλήξουν σε ωφέλιμη λύση", είπε ο υπουργός.


skai
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa