Θρίλερ η συνεδρίαση στο Eurogroup - Η Κριστίν Λαγκάρντ απορρίπτει διάφορες προτάσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Διακόπηκε ΠΑΛΙ προσωρινά το Eurogroup η συνεδρίαση του οποίου εξελίσσεται σε θρίλερ με την Κριστίν Λαγκάρντ να αποδεικνύεται σκληρό καρύδι καθώς δεν υποχωρεί στις προτάσεις των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες -που επικαλείται το Mega-, η κυρία Λαγκάρντ απορρίπτει διάφορες προτάσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ενω τω μεταξύ πιο πριν, το γερμανικό πρακτορείο ανέφερε πως σε λίγη ώρα, χωρίς να ξεκαθαρίζεται πότε, θα υπάρξει κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα συνυπογράφεται και από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, σε αυτήν θα αναφέρεται πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ενώ θα δίνεται κατεύθυνση στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης να προχωρήσουν στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης. 
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισαν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου, ότι στο θέμα της βιωσιμότητας δεν πρόκειται να κάνουν πίσω καθώς αποτελεί καταστατική υποχρέωση. "Πηγές" του ΔΝΤ ανέφεραν ότι στην Ουάσιγκτον περιμένουν απόφαση για την Ελλάδα απόψε.

Nωρίτερα το ξένο site Dow Jones, μετέδωσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θέλει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα καλύπτει την χρηματοδότηση της χώρας έως και το 2016 ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης επιμένουν σε εφαρμογή σχεδίου που θα καλύπτει την Ελλάδα έως το 2014.
Κεντρικό θέμα συζήτησεις η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους-Ποιες λύσεις προτείνονται
Κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση, είναι  η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το θετικό για την Ελλάδα είναι καταρχήν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες τάσσονται υπέρ της εκταμίευσης της δόσης. Εκεί που η κατάσταση περιπλέκεται είναι στο ζήτημα της βιωσιμότητας και του "κουρέματος".  
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, οι  λύσεις που εξετάζονται είναι τέσσερις:
1.  Να  δοθεί  στην Ελλάδα «μορατόριουμ» 10 ετών στις πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF, κάτι που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ για την Αθήνα.
2.  Στόχος το χρέος να φθάσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
3.  Μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από τις 150, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.
4. Οι συζητήσεις περιστρέφονται και γύρω από το θέμα της επαναγοράς χρέους, όχι στα 25 σεντς, αλλά στα 30 σεντς του ευρώ, με στόχο την επαναγορά χρέους ύψους 35-40 δισ. ευρώ. 
Mε βάση τα υπάρχοντα δεδομένα,  αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά  και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα υπάρξει σε αυτή την περίπτωση. Οι εισηγήσεις  θα τεθούν  προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, ώστε οριστική απόφαση να υπάρξει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου.

Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία αυτή την ώρα, αν και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε "φοβερά δύσκολη και πολλαπλά σημαντική" την σημερινή ημέρα, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, κρατώντας χαμηλά τις προσδοκίες. 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa