Σποτάκια «επανόρθωσης» από τις αμερικάνικες καπνοβιομηχανίες θακάνουν την εμφάνισή τους στην τηλεόραση, που θα ξεκινούν υποχρεωτικά με την επισήμανση ότι ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε πως οι καπνοβιομηχανίες «είπαν σκόπιμα ψέματα στους Αμερικάνους όσον αφορά τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία», με τίτλο «ιδού η αλήθεια».
Συγκεκριμένα ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε τις αμερικανικές καπνοβιομηχανίες να παραδεχτούν δημοσίως ότι έλεγαν ψέματα για τις επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία και να εξηγήσουν με σαφήνεια τους κινδύνους που διατρέχουν οι καπνιστές. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη δικαστή Γκλάντις Κέσλερ στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση σε βάρος των καπνοβιομηχανιών από τον Σεπτέμβριο του 1999.
Οι καπνοβιομηχανίες τις οποίες αφορά η απόφαση είναι η Philip Morris US, μια θυγατρική της Altria Group, η RJ Reynolds Tobacco και η Lorillard Tobacco Company. Καθεμιά από τις εταιρείες αυτές θα πρέπει να δημιουργήσει και να μεταδώσει τα προαναφερθέντα διαφημιστικά «επανορθωτικά μηνύματα».
Η «αλήθεια» που θα πρέπει να παραδεχτούν οι καπνοβιομηχανίες είναι η εξής:
«Κάθε χρόνο πεθαίνουν από τον καπνό περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι πεθαίνουν από το AIDS, από ναρκωτικά, από τροχαία δυστυχήματα, από αλκοόλ, από όσους αυτοκτονούν ή δολοφονούνται, απ' όλες τις αιτίες μαζί».
«Οι καπνοβιομηχανίες εν γνώσει τους παρασκεύασαν τσιγάρα με νικοτίνη σε αρκετή ποσότητα ώστε να προκαλεί εξάρτηση», είναι ένα άλλο μήνυμα που θα πρέπει επίσης να μεταδοθεί, στο οποίο οι καπνιστές θα πληροφορούνται επίσης ότι «η νικοτίνη έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο, για αυτό είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το κάπνισμα».
Η δικαστής Κέσλερ είχε κρίνει το 2006 ότι οι καπνοβιομηχανίες παραβίασαν το νόμο αφού επί δεκαετίες παραπλανούσαν το κοινό όσον αφορά τους κινδύνους του τσιγάρου για την υγεία.