Για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ, ύστερα από την επικράτησή του απέναντι στον Μιτ Ρόμνεϊ, στην αναμέτρηση... της 6ης Νοεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέβηκε σήμερα στο βήμα, για να μιλήσει για τον… πονοκέφαλο της γενιάς μας: Την οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, “γονάτισε” τις αναδυόμενες οικονομίες, από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι την Ινδία, και φυσικά παρέσυρε σαν τσουνάμι τη στρεβλωτική σε δομές και νοοτροπία οικονομία της ευρωζώνης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε με την πανηγυρική ομιλία του στο Σικάγο το πρωί της Τετάρτης. Εστίασε στο μήνυμα πολιτικής και όχι… συμπεριφορικής συναίνεσης, που έστειλε με την ψήφο της η αμερικανική κοινωνία. Γνωρίζει άλλωστε ότι, τουλάχιστον μέχρι τις Ενδιάμεσες Εκλογές το 2014, οπότε και θα επανακριθούν η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία και εκείνη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο με το οποίο είναι θεσμικά υποχρεωμένος να “συγκατοικεί”, να συνυπάρχει και να συνεννοείται, θα είναι διαιρεμένο ανάμεσα στα δυο κόμματα. Επομένως, θα του βάζει εμπόδια.
“Περιμένω να βρω πρόθυμους συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Ας αρχίσουμε λοιπόν τη δουλειά. Οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν συνεργασία και συνεννόηση. Θέλουν να επικρατήσει η κοινή λογική. Πάνω από όλα όμως, θέλουν να δουν από εμάς πράξεις. Στις εκλογές της Τρίτης το είπαν όσο πιο καθαρά γινόταν: Δεν θα ανεχθούν δυσλειτουργίες. Και όπως είδατε, η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί με τις δικές μου θέσεις. Δεσμεύτηκα απέναντί τους να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά τις προκλήσεις από την οικονομική κρίση. Αρνούμαι να δεχθώ την όποια προσέγγιση δεν είναι ισορροπημένη, ωστόσο όμως είμαι ανοικτός στη συζήτηση. Το σχέδιό μου θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή θα μειώσουμε το χρέος μας κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε και μια αποστροφή στην ομιλία του, που φυσικά απευθυνόταν στο εσωτερικό της χώρας του, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ωστόσο θα μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί και ως μήνυμα προς την… από εδώ πλευρά του Ατλαντικού: Προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας.
“Όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να κόψουμε δρόμο για την ευημερία. Θα πρέπει όμως να βρούμε το κατάλληλο μείγμα πολιτικής. Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία μας βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης από μια μεγάλη ύφεση, βασική προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο τομέας της εργασίας και ο περιορισμός των ελλειμμάτων. Και έχουμε μπροστά μας αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ώρα για δουλειά λοιπόν. Μαζί”.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε αυτά που είχε να πει. Η Ευρώπη τον άκουσε; Και κυρίως… τον κατάλαβε;