Εκκληση Σόιμπλε στη Μπούντεσταγκ να επικυρώσει τη συμφωνία για Ελλάδα


Την επικύρωση της χθεσινοβραδινής συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα ζήτησε σήμερα από τους γερμανούς βουλευτές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα έχει αποτελέσματα.

«Χρειαζόμαστε... την έγκριση από τα κοινοβούλια μιας σειράς κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, και θα στείλουμε ένα νομοσχέδιο προς έγκριση στη Μπούντεσταγκ», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε δημοσιογράφους.

«Ζήτησα να γίνει αυτό την τρέχουσα εβδομάδα αν είναι δυνατόν, αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς ποιο θα είναι το πρόγραμμα της Μπούντεσταγκ», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως οι νομικές επιφυλάξεις για νέο «κούρεμα» του χρέους θα σταματήσουν να υφίστανται αν η Ελλάδα επιτύχει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα.
Την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει τη συμφωνία εξέφρασε νωρίτερα ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι δεν θα συνιστούσε στους βουλευτές του μια στάση που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
Δεν παρέλειψε πάντως να σημειώσει πως η λύση που δόθηκε είναι μόνο προσωρινή και ότι μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «αντίθετα προς τις δηλώσεις της κυβέρνησης», αναβλήθηκε μόνο για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Διευκρίνισε επίσης, πως δεν είναι ακόμη σαφές ποιο σχέδιο θα κληθεί να ψηφίσει η ομοσπονδιακή βουλή, καθώς, όπως είπε, κάποια στοιχεία της λύσης υπόκεινται ακόμη σε αλλαγές.

Ευρεία στήριξη της συμφωνίας από το κοινοβούλιο αναμένει και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε, σύμφωνα με δηλώσεις του στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Με τη σειρά του και ο κ. Μπρούντερλε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει στο μέλλον νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παραδέχθηκε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να αποτελέσει τμήμα μιας λύσης.

«Η απόφαση είναι ένα θετικό σημάδι για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης» και «δείχνει την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης χρέους», εκτίμησε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ. 

Η σαφής διαπραγματευτική γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης ανταμείφθηκε, υποστήριξε ο κ. Ρέσλερ και τώρα, πρόσθεσε, η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα μέτρα.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa