Δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία



Τη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας αποφάσισε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί... στις 27 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Με αυτό αναμένεται να κριθεί το μέλλον του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε.

Η βουλγαρική κυβέρνηση όρισε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Σιμεόν Ντιάνκοφ υπεύθυνο για την προετοιμασία του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ντιάνκοφ και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Ντέλιαν Ντόμπρεφ αναμένεται να καταθέσουν στο υπουργικό συμβούλιο πρόταση που αφορά το σχεδιασμό και το περιεχόμενο του πληροφοριακού υλικού για το δημοψήφισμα, καθώς και το σχέδιο δαπανών.

Η υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, Λίλιανα Πάβλοβα θα συντονίσει την κατάρτιση και δημοσίευση των εκλογικών καταλόγων.

Αρμόδιος για την ψηφοφορία στο εξωτερικό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ.

Την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος όρισε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ με διάταγμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Βουλγαρίας.

Το αίτημα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία υποστήριξαν με τις υπογραφές τους 770.000 πολίτες με πρωτοβουλία του αντιπολιτευόμενου Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο αντέδρασε με τον τρόπο αυτό στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να ακυρώσει τη συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa