Ο θάνατος… του εμποράκου στη Ρόδο!!!


«Βροχή» έπεσαν τα λουκέτα την τελευταία διετία στο νησί μαςΒαρύ είναι το τίμημα της οικονομικής κρίσης που πλήρωσε και πληρώνει η αγορά της Ρόδου, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου των Οικονομικών που αποκαλύπτει σήμερα η «Ροδιακή» το σύνολο των επιχειρήσεων που «κατέβασε ρολά» οριστικά μέσα από τον Ιανουάριο του 2011 έως και το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ξεπερνούσε τις 2.700!
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Υπουργείου των Οικονομικών, στη Δημόσια Οικονομική Εφορία της Ρόδου κατέθεσαν δικαιολογητικά και έκαναν έναρξη νέων επιχειρήσεων, άλλοι 1.863 επιχειρηματίες, οι οποίοι άνοιξαν καταστήματα ή εμπορικές επιχειρήσεις.
Οι δύο αυτοί αριθμοί, που αποκαλύπτει σήμερα η «Ροδιακή» των επιχειρήσεων δηλαδή που έβαλαν λουκέτο και των αντίστοιχων που άνοιξαν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, δείχνουν ακριβώς και το μέγεθος του σημερινού προβλήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την αγορά της Ρόδου:
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 25 χρόνια τουλάχιστον, αυτού του είδους η τρομακτική διαφορά. Να είναι δηλαδή πολλαπλάσιες οι επιχειρήσεις της Ρόδου που κλείνουν συγκριτικά με εκείνες που ανοίγουν για να λειτουργήσουν ως νέες.
Ο χάρτης της επιχειρηματικής αγοράς της Ρόδου, είναι ακόμα πολύ ρευστός. Αφού μέρα με τη μέρα οι συσχετισμοί αυτοί αλλάζουν. Δυστυχώς όμως προς το χειρότερο.
Οι Ροδίτες επιχειρηματίες, προσπαθούν ουσιαστικά να επιβιώσουν με νύχια και με δόντια.
Προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση. Στη χειρότερη των τελευταίων 40 ετών.
Κλείνουν μαγαζιά, αλλάζουν δραστηριότητα, μετακομίζουν σε φθηνότερους και πιο προσιτούς χώρους, σύμφωνα με την έρευνα της «Ροδιακής». Το αποτέλεσμα, αλλάζει προσωρινά, αλλά δυστυχώς τα σημάδια ελπίδας που φαίνονται είναι ελάχιστα.
Όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο αποτυπώνεται και στους αριθμούς – στοιχεία του Υπουργείου που αποκαλύπτει σήμερα η «Ροδιακή»:
Το 2011 έκλεισαν 1433 επιχειρήσεις – άνοιξαν 1.037.
Το 2012 (μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου) έκλεισαν 1.270 επιχειρήσεις – άνοιξαν 826.
ΠΑΓΩΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ
Η αγορά της Ρόδου εξαιτίας της αυτονομίας που είχε λόγω του μεγάλου τουριστικού κύματος τα τελευταία 30 χρόνια, δεν επηρεάζονταν παλαιότερα ιδιαίτερα από τις μικρές ή μεγάλες μεταβολές στην οικονομία. Σήμερα, δυστυχώς, ταυτίζεται απόλυτα με όλη αυτή την διεθνή οικονομική κατάρρευση που βιώνει η χώρα.
Το αποτέλεσμα, το βλέπουμε και το βιώνουμε καθημερινά.
Οι περισσότεροι από τους καταναλωτές μπαίνουν, κοιτάζουν και αποχωρούν χωρίς να ψωνίζουν.
Τα καταστήματα με είδη δώρων, ένδυσης και παιχνιδιών, σουβενίρ, τα εστιατόρια, που τις προηγούμενες χρονιές έκαναν χρυσές δουλειές, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια ειδικά, αξίζει να σημειωθεί ότι βλέπουν τις συνολικές τους εισπράξεις να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η κατάσταση βεβαίως φαίνεται να γίνεται πολύ πιο χειρότερη την τελευταία διετία, εξαιτίας του ότι η οικονομική αυτή κρίση, έχει πάρει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις, και ότι για πρώτη φορά φέτος τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο, αφού έκλεισαν για τα καλά οι στρόφιγγες των δανείων.
Δεν είναι υπερβολή πάντως, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που αντιστοιχούν στα υποκαταστήματα των τραπεζών της Ρόδου, οι 9 στις 10 αιτήσεις που κατατίθενται από συμπολίτες μας για δάνεια, απορρίπτονται από τις τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες.
Στην πράξη, χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση και οριακό γεγονός που αποτυπώνεται ξεκάθαρα, πλέον από τις νέες περιπτώσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών και διαταγών πληρωμών που κατατέθηκαν στα δικαστήρια. Ο κλοιός των τραπεζών, εξακολουθεί να σφίγγει επικίνδυνα εκατοντάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους που έχουν συνάψει μικρά και μεγάλα δάνεια με τις τράπεζες.
Ο εφιάλτης του λουκέτου
Ειδικά στην πόλη της Ρόδου, πολλά καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έφθασαν ή φθάνουν στα όρια του λουκέτου. Ενδεικτικό στοιχείο τα ενοικιαστήρια που υπάρχουν σε πολλές περιοχές (εκτός κέντρου) για άδεια καταστήματα.
Μια βόλτα στην πόλη της Ρόδου φτάνει για να καταλάβει κανείς πάντως ποια είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά. Ένα απέραντο ενοικιάζεται, στο κέντρο, σε συνοικίες, σε επιχειρήσεις και καταστήματα που έως και πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν με οικονομικούς Κολοσσούς.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό τοπίο, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερο και για την ραχοκοκαλιά αυτού του τόπου: Την τουριστική μας βιομηχανία.
Οι περικοπές σε επιδόματα ανεργίας σε βάρος χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα αρχίσουν να γίνονται από το 2013, θα επιδεινώσουν την δύσκολη αυτή κατάσταση, αφού θα στερήσουν από τα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση από την ίδια την αγορά της Ρόδου, ποσά της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ, με ότι αρνητικό επιφέρει μια τέτοια βίαιη οικονομική μεταβολή.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa