Εξι κίνητρα για το διπλό


Ο απλός παρατηρητής που θα παρακολουθούσε την αποψινή αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, έχοντας στο μυαλό του την κατάταξη των δύο ομάδων στον βαθμολογικό πίνακα, θα περίμενε να δει ένα ντέρμπι... παραμονής στην κατηγορία. Οι 9 βαθμοί του Παναθηναϊκού και οι 5 που έχει συλλέξει η ΑΕΚ μετά από 8 αγωνιστικές σε αυτή τη σκέψη οδηγούν.
Ανεξάρτητα πάντως από τη βαθμολογική συγκομιδή των δύο αντιπάλων και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για καθέναν εξ αυτών, πάντα μια αναμέτρηση μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ είναι ντέρμπι. Το παραδοσιακό μάλιστα αθηναϊκό ντέρμπι το οποίο οι «κιτρινόμαυροι» θέλουν πάση θυσία να κερδίσουν για περισσότερους από έναν λόγους.
Κάτι που έχουν στο μυαλό τους ο Εβαλντ Λίνεν και οι παίκτες του και ευελπιστούν πως απόψε θα καταφέρουν να μετουσιώσουν σε πραγματικότητα αναχωρώντας θριαμβευτές από το ΟΑΚΑ. Αλλωστε έχουν τουλάχιστον έξι ισχυρά κίνητρα που τους οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση...
1. Θέλει βαθμούς επειγόντως
Προφανώς και το πιο ισχυρό κίνητρο για να πάρει απόψε η ΑΕΚ τη νίκη έχει να κάνει με βαθμολογικούς λόγους. Το σημερινό ντέρμπι παίρνει τον χαρακτήρα του αγώνα επιβίωσης. Της αναμέτρησης που οι «κιτρινόμαυροι» πρέπει να νικήσουν πάση θυσία αν θέλουν να ανατρέψουν το διαμορφωθέν σκηνικό και να μην παλεύουν μέχρι την τελευταία στιγμή για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Η επικράτηση επί του Πλατανιά την προηγούμενη αγωνιστή αναπτέρωσε την ψυχολογία των παικτών του Λίνεν, που θέλει να δει την ομάδα του παίρνει το δεύτερο συνεχόμενο τρίποντο.
2. Το έχει ξανακάνει
Ανατρέχοντας στο παρελθόν της ΑΕΚ, σε δύσκολες συνθήκες η Ενωση έχει μεγάλες στιγμές απέναντι στον Παναθηναϊκό. Είναι γεγονός πως σε πέντε περιπτώσεις που οι «κιτρινόμαυροι» αναζητούσαν σωτηρία μέσα από τα ντέρμπι ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε ιδανικός αντίπαλος για να προσφέρει νίκες που βοήθησαν τον «δικέφαλο» να βγει από το βαθμολογικό αδιέξοδο και να αναπτερωθεί ψυχολογικά. Οπως όμως είναι γεγονός πως η ΑΕΚ έχει να πανηγυρίσει διπλό επί του Παναθηναϊκού έξι χρόνια! Από το δευτεριάτικο απόγευμα της 23ης Οκτωβρίου του 2006, όταν η Ενωση του Φερέρ, αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ από κεφαλιά του Δημήτρη Παπαδόπουλου, είχε ισοφαρίσει αρχικά με πέναλτι του Μαντούκα (28'), για να αναχωρήσει νικήτρια με γκολ του Δέλλα στο 76'. Απόψε λοιπόν τα πιτσιρίκια του Λίνεν θέλουν να πανηγυρίσουν το πρώτο διπλό επί του ΠΑΟ μετά από έξι χρόνια.
3. Το πρώτο του ντέρμπι
Το αποψινό είναι το πρώτο ντέρμπι του Εβαλντ Λίνεν ως προπονητή της ΑΕΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό, με τον Γερμανό τεχνικό να έχει επιπλέον κίνητρο για νίκη. Βλέπετε, έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό ως προπονητής του Πανιώνιου και είχε καταφέρει μόλις μία φορά να πάρει το τρίποντο (1-0) επί των «πράσινων» στο ματς της Νέας Σμύρνης την περίοδο 2007-08. Η αποψινή αναμέτρηση επομένως αποτελεί διπλή πρόκληση για τον Λίνεν που θέλει τόσο να κερδίσει το πρώτο του ντέρμπι με τα κιτρινόμαυρα όσο και να επικρατήσει δεύτερη φορά επί των «πράσινων».
4. Δίκοπο μαχαίρι για παίκτες
Είναι ξεκάθαρο πως οι αναμετρήσεις μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ είναι ματς ειδικών συνθηκών. Πόσω δε μάλλον η αποψινή στην οποία οι «κιτρινόμαυροι» καλούνται να πιστοποιήσουν πως τα οικονομικά προβλήματα και οι διοικητικές εξελίξεις τους αφήνουν ανεπηρέαστους. Οι παίκτες της Ενωσης παρέμειναν συνεπείς στην απόφασή τους να μην καταλύσουν στο ξενοδοχείο παραμονές του αγώνα, σε μια συμβολική κίνηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μια κίνηση όμως που εμπεριέχει ρίσκο καθώς, αν κάτι δεν πάει καλά απόψε, είναι δεδομένο πως αρκετοί θα τη συνδέσουν με ενδεχόμενο ατυχές αποτέλεσμα, με τους παίκτες να βρίσκονται κατηγορούμενοι.
5. Ζεσταίνει τον κόσμο εν όψει ΟΣΦΠ
Στα ισχυρά κίνητρα των «κιτρινόμαυρων» για τη νίκη στο αποψινό ντέρμπι δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός πως την αμέσως επόμενη αγωνιστική ακολουθεί το ματς με τον Ολυμπιακό. Είναι προφανές πως σε περίπτωση που αποχωρήσουν με το διπλό απόψε από το ΟΑΚΑ οι παίκτες του Λίνεν θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός τελείως διαφορετικού κλίματος εν όψει του ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους». Με σαφώς αναπτερωμένο ηθικό και τη στήριξη των φιλάθλων τους οι «κιτρινόμαυροι» θα επιδιώξουν στη συνέχεια να κόψουν βαθμούς από τον Ολυμπιακό του Κώστα Μανωλά, για να ψαλιδίσουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα.
6. Θέλουν νίκη και... Βιντιάδη
Πέρα από τον προσωπικό και αγωνιστικό εγωισμό, ανεξάρτητα από τα βαθμολογικά και ψυχολογικά κίνητρα που έχουν οι «κιτρινόμαυροι» για να πάρουν απόψε τη νίκη, είναι δεδομένο πως τη θέλουν και για να διαμορφώσουν ακόμα καλύτερες συνθήκες εν όψει των διοικητικών αλλαγών. Μπορεί η υπόθεση Βιντιάδη να έχει εξελιχθεί σε deal της... υπομονής, ωστόσο οι εξελίξεις που αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας δίνουν ελπίδες για αλλαγή σκηνικού, με τους παίκτες και το τεχνικό τιμ να θέλουν να κερδίσουν και για τον επόμενο εργοδότη τους, με την ελπίδα πως θα αποδειχθεί πιο συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Πηγή: Goal
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa