Κύπρος: Η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για την οικονομία


Το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, όμως αναμένεται ότι θα υπάρξει μια σταδιακή βελτίωση της οικονομίας κατά τα έτη 2014-2015 αναφέρει... το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβαίνει σε σχολιασμό των όσων ανακοίνωσε στις 7 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, χωρίς την υιοθέτηση μέτρων οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και αυτό καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων».

Αναφέρεται ότι η Κομισιόν, σχετικά με την Κύπρο, εκτιμά ότι «το ΑΕΠ θα σημειώσει συρρίκνωση κατά 2.3% το 2012 και συρρίκνωση κατά 1.7% το 2013». «Περαιτέρω, η Επιτροπή, προβλέπει ότι, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου θα ανέλθει στο 5.3% το 2012 και στο 5.7% το 2013», προστίθεται στην ανακοίνωση. Από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι «οι προβλέψεις της Επιτροπής για τα δημόσια οικονομικά μετά το 2012 δεν λαμβάνουν υπόψη την υιοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων». Σύμφωνα, ωστόσο, με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, «η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2012 υπολογίζεται να σημειώσει συρρίκνωση γύρω στο 2.2% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί γύρω στο 5% του ΑΕΠ».

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι για την ΕΕ στο σύνολό της, «μετά από μια προσωρινή σταθεροποίηση κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2012, η οικονομική κατάσταση στην Ένωση εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη». Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «παράλληλα, με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις από τις εξωτερικές και εσωτερικές ανισοσκέλειες, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας έχει συνεισφέρει στην επιδείνωση». Προσθέτει ότι «η οικονομία της ΕΕ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα τέλη του 2012 και να αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει».
alithia.com.cy
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa