Μείωση τιμών στα ιχθυεμπορικά προϊόντα αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης

Μείωση τιμών στα ιχθυεμπορικά προϊόντα αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης
Μείωση των λιανικών τιμών των ιχθυεμπορικών προϊόντων αναμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων μετά από τη σειρά μέτρων που αποφασίστηκαν στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς, παρουσία του προέδρου του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθήνας Κ. Ξυλούρη και του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Π. Σταμπουλίδη, με τη συμμετοχή παραγόντων του ιχθυεμπορίου και της ιχθυοπαραγωγής.

Τα μέτρα, που εγκρίθηκαν από το ΔΣ του ΟΚΑΑ είναι τα εξής:

- Να μειωθούν από 1-1-2013 κατά δέκα τοις εκατό (10 %) τα μισθώματα (γραφεία) των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα υποκαταστήματα των ιχθυοσκαλών του Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε., των εμπορικών καταστημάτων, των κυλικείων, των εστιατορίων.

- Να υπογραφούν συμβάσεις στα πρότυπα των εμπορικών μισθώσεων των κεντρικών αγορών που μεταξύ των άλλων παρέχουν 12ετή διάρκεια μίσθωσης.

- Να μην επιβληθούν αυξήσεις στα μισθώματα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις για το έτος 2013-2014 (για όλες τις ιχθυόσκαλες).

- Να υπάρξει, πέραν των παραπάνω, επιπλέον έκπτωση 5% (άρα συνολική έκπτωση 15%) στην περίπτωση προεξοφλήσεως έξη μηνιαίων μισθωμάτων, από τις ιχθυεμπορικές και ιχθυοπαραγωγικές επιχειρήσεις και 8% (άρα συνολική έκπτωση 18%) για τα κυλικεία και παγοποιεία.

- Να υπάρχει δυνατότητα καταβολής των ενοικίων και των τελών μέσω πιστωτικών καρτών.

- Να απαλλαγούν από καταβολή μισθωμάτων για τρεις μήνες όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεων τους εντός των ιχθυοσκαλών.

- Να παρέχεται δωρεάν λογισμικό στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ιχθυοσκαλών.

- Να υπάρξει εισήγηση προς τα αρμόδια υπουργεία για μείωση του ποσοστού ειδικών τελών από 2% σε 1%. Το μέτρο θα αφορά σε όσες επιχειρήσεις δεχτούν την μηχανογράφηση των εμπορικών δραστηριοτήτων τους. Συγχρόνως θα προβλεφθεί αύξηση στο 3% για όσες το αρνηθούν.

- Να αναπτυχθούν υποδομές για την οργάνωση και λειτουργία του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων των επιχειρήσεων.

- Να λειτουργήσουν αμέσως μηχανήματα ΑΤΜ σε πρώτη φάση. Αργότερα, να λειτουργήσουν υποκαταστήματα τραπεζών για τα υποκαταστήματα των ιχθυοσκαλών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

- Να εκσυγχρονιστούν αμέσως οι εγκαταστάσεις σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα και Χαλκίδα, όπου έχουν ήδη καταγραφεί οι τεχνικές ανάγκες και προχωρούν οι αντίστοιχες τεχνικές συμβάσεις.

Ειδικότερα για την ιχθυόσκαλα Πειραιά αποφασίστηκε:

- Η προμήθεια ενός τροχήλατου ψυκτικού θαλάμου για την κάλυψη των αναγκών των συναλλασσόμενων στην ιχθυόσκαλα Πειραιά, συνολικής επιφάνειας 50 τ.μ., προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

- Η άμεση αποπεράτωση των ήδη εγκεκριμένων εργασιών.

- Η άμεση τοποθέτηση μονάδων ψύξης στο χώρο αιθούσης δημοπρασιών.

- Η υλοποίηση σειράς τεχνικών παρεμβάσεων (φωτισμός κ.λ.π.) για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για το θέμα ο υφυπουργός δήλωσε: «Τα μέτρα δίνουν λύση σε σειρά προβλημάτων. Αναβαθμίζεται η λειτουργία των ιχθυοσκαλών όλης της χώρας και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί θετικά η πλευρά του ιχθυεμπορίου, μειώνοντας τις τελικές τιμές και προσφέροντας στον καταναλωτή φθηνότερα προϊόντα».
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa