Focus:«Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα κόστιζε 17 τρισ »


Υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στην ευρωζώνη τίθεται τώρα το γνωστό ανθελληνικό γερμανικό περιοδικό Focus, σε μια εμφανή προσπάθεια να αβαντάρει την στροφή Μέρκελ έναντι του ελληνικού προβλήματος.

Το περιοδικό πού στηρίζει το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο, στο νέο τεύχος του, επιχειρεί να δώσει πειστική απάντηση στο γιατί η γερμανική κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Συγκεκριμένα, επικαλούμενο έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann, υποστηρίζει πως μια ελληνική έξοδος από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα θα κόστιζε 17 τρισεκατομμύρια ευρώ αφού δεν αποκλείεται να οδηγούσε σε χρεοκοπία Ισπανία και Πορτογαλία και σε παγκόσμια βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Prognos AG για το Ίδρυμα Bertelsmann, σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, οι 42 μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες θα υποφέρουν στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το 2020 έχοντας υποστεί απώλειες € 17,2 δισεκατομμυρίων. «Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η αρνητική προοπτική και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα», σημειώνεται στη μελέτη.

Στα σενάρια της μελέτης εκτιμήθηκε επίσης ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τότε, οι πιστωτές θα χάσουν το 60% των απαιτήσεων τους έναντι της Αθήνας ενώ το νέο ελληνικό νόμισμα που θα εκδοθεί στην Ελλάδα θα υποτιμηθεί κατά 50% έναντι του ευρώ.

                 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa