Ferrari F70 - Τα πρώτα στοιχεία (video)


Η επόμενη γενιά υπεραυτοκινήτων θα είναι αρκετά διαφορετική και θα μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά που ήδη ξέραμε γι’αυτού του τύπου τα οχήματα.
Μάλιστα αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως οι επόμενες ναυαρχίδες των Ferrari και Porsche θα είναι αμφότερες υβριδικές. Πρόσφατα από την στήλη έχουμε εξετάσει την Porsche 918 Spyder, τώρα θα σχολιάσουμε κάποιες τεχνοτροπίες για τον αντικαταστάτη της Enzo.

Πλαίσιο
Θα πρέπει να καταστήσουμε κάτι σαφές. Αυτό που κάνει ένα ισχυρό αυτοκίνητο πραγματικά ικανό είναι το βάρος, το οποίο σε αντίστροφη αναλογία σημαίνει ότι όσο πιο ελαφρύ είναι ένα όχημα τόσο αποτελεσματικότερο είναι στις στροφές και εν γένει προσφέρει καλύτερα οδικά χαρακτηριστικά. Η φύση μας έχει δώσει ορισμένα ελαφρά ορυκτά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, αλουμίνιο και τιτάνιο, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία στην εκστρατεία της μείωσης του βάρους, όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το βάρος σε ένα δοθέν όχημα είναι η χρήση συνθετικών υλικών.

Στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και σε πολύ λίγα αυτοκίνητα παραγωγής χρησιμοποιούνται οι ίνες άνθρακα οι οποίες είναι πανάλαφρες και ισχυρότατες, δίνοντας απαράμιλλα χαρακτηριστικά ακαμψίας σε ένα όχημα. Συχνά οι εταιρείες διαφημίζουν την συγγένεια που έχουν τα αυτοκίνητα τους σε κάποιον τομέα με την F1 αφού εκεί εφαρμόζονται τεχνοτροπίες οι οποίες βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας.

Η νέα Ferrari F70 (ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί η αντικαταστάτρια της Enzo) ωστόσο, είναι ένα όχημα που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η τεχνολογία της δεν έχει απλά συγγένεια με την F1 αλλά επί της ουσίας είναι μια F1 για χρήση σε δημόσιο δρόμο. Το πλαίσιο της νέας Ferrari F70 είναι φυσικά μονοκώκ και φτιαγμένο από διαφορετικών ιδιοτήτων και τύπων, ίνες άνθρακα. Για παράδειγμα στο πάτωμα του οχήματος χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ανθρακονημάτων και Kevlar, ενός πανίσχυρου υλικού που χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές εφαρμογές.

Στην Ferrari F70 η πρόκληση είναι μεγάλη διότι κατά κανόνα ένα υβριδικό όχημα είναι βαρύτερο από ένα αμιγώς θερμικό, ωστόσο η Ferrari λέει ότι το πλαίσιο της νέας F70 είναι 20% ελαφρύτερο από εκείνο της Enzo και παράλληλα κατά 25% πιο άκαμπτο κατά μέσο όρο το οποίο είναι επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς πως και η Enzo ήταν φτιαγμένη από ανθρακονήματα.

Επιμέρους τεχνικά
H Ferrari δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα ιδιαίτερα πολλές πληροφορίες. Τα των κινητήρων και της μετάδοσης τα έχουμε ήδη προσεγγίσει στο παρελθόν από τη στήλη μιλώντας για τη Ferrari και το HY-KERS, οπότε εδώ θα επιχειρήσουμε μια εκτίμηση για τα επιμέρους.

Θα περίμενε κάποιος ομοιότητες με την Porsche 918 Spyder ωστόσο από ότι φαίνεται τα αυτοκίνητα έχουν ακολουθήσει διαφορετικές ατραπούς με σημαντικότερη διαφορά αυτήν της τετρακίνησης, αφού η F70 θα είναι πισωκίνητη και προφανώς θα είναι το ισχυρότερο πισωκίνητο όχημα στον πλανήτη με αναμενόμενη ισχύ λογικά της τάξεως των 900ps.

Στον τομέα των αναρτήσεων θα πρέπει να αναμένουμε ανισομεγέθη διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς και ενδεχομένως ράβδους ώσεως. Σε ότι αφορά την αεροδυναμική είναι πιθανόν να είναι μεταβλητή και ενεργή. Φυσικά οι 900ps στον οπίσθιο άξονα επιβάλλουν την χρήση και κάποιου υπερεξελιγμένου ελεγχόμενου διαφορικού, κάτι το οποίο είναι περισσότερο από πιθανόν να δούμε.

Η Ferrari αναμένεται να παρουσιάσει το όχημα σε ολοκληρωμένη μορφή στην έκθεση αυτοκίνησης τουDetroit οπότε ως τότε θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες συνολικά για το όχημα που θα αποτελέσει την κορυφή του οικοδομήματος του θρυλικού Ιταλού κατασκευαστή.


highoctane.gr
 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa