Στην Αθήνα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα απο τα ξένα ΜΜΕ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, που αναμένεται να καλύψουν με συνεχείς ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.
Το BBC αναφέρεται αρχικά στα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αθήνα εν όψει της πρώτης επίσκεψης της Καγκελαρίου, από την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει και την απαγόρευση των διαδηλώσεων κατόπιν εντολής της αστυνομίας σε κεντρικές περιοχές της πόλης, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές να "προστατεύσουν την ειρήνη".
"Η Μέρκελ δεν φέρνει δώρα στην Ελλάδα" είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του CNN. "Η Αγκελα Μέρκελ είναι ανεπιθύμητη στην Αθήνα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο ηγέτη: στα μάτια των Ελλήνων είναι η κύρια υπεύθυνη για τα δραστκά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για να επιλύσει την κρίση χρέους της. Μάλιστα, σε διαδηλώσεις και αφίσες την έχουν εμφανισει ως Ναζί", αναφέρει το δίκτυο.
Όπως αναφέρει το CNN, η Καγκελάριος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα που έχει στενέψει τα περιθώριά της για ελιγμούς από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη. Πρέπει να συστήσει ένα σχέδιο διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες της νομισματικής ένωσης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους υποστηρικτές της ότι δεν θα μετατατραπεί η ΕΕ σε μία "εμβασματική ένωση" χρηματοδοτούμενη από Γερμανούς φορολογουμένους.
Η "Αθήνα οχυρώνεται για την επίσκεψη Μέρκελ" τιτλοφορείται το άρθρο της Wall Street Journalγια την επίσκεψη της Καγκελαρίου. Φρούριο θα είναι σήμερα η Αθήνα καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Καγκελάριο Μέρκελ, επισημαίνει η εφημερίδα.
"Επί ποδός η ελληνική αστυνομία για την πρώτη επίσκεψη Μέρκελ ύστερα από το ξέσπασμα της κρίσης» γράφει ο βρετανικός Independent, υπογραμμίζοντας πως «το κόμμα της καγκελαρίου την προέτρεψε να μην αυξήσει την οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, καθώς (η χώρα) παλεύει να αποπληρώσει το χρέος της".
Τέλος, το Al Jazeera φιλοξενεί συνεχώς ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την ελληνική πρωτεύουσα. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος του δικτύου δεν μεταδίδει απλώς τις διαδηλώσεις, αλλά συζητά και με ανέργους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της κρίσης. Επίσης, αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχουν ξυπνήσει μνήμες της ναζιστικής κατοχής και επισημαίνει ότι τα θύματα των μεγάλων περικοπών –που επιβάλλει η τρόικα- στην Ελλάδα θα ήθελαν πολύ να είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με την Γερμανίδα καγκελάριο.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν από την Καγκελάριο να επανεπιβεβαιώσει την θέση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, κάτι που είχε αμφισβητηθεί εδώ και λίγους μήνες, και να εκφράσει την συμπαράστασή της για τις θυσίες των Ελλήνων σε μία λιτότητα που έχει οδηγήσει την οικονομία σε μία πενταετή ύφεση και την ανεργία στα ύψη, επισημαίνει η εφημερίδα.
  
"Μία ταραγμένη Αθήνα εν αναμονή της Καγκελαρίου: Η Αγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί σήμερα μία συμβολική επίσκεψη στην χρεωμένη Ελλάδα. Μερικοί Έλληνες βλέπουν κοντά την Αποκάλυψη" αναφέρει η Welt.
Η επίσκεψη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μία από τις καλύτερες, αλλά και από τις χειρότερες ημέρες αφότου εξελέγη το καλοκαίρι η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζει η εφημερίδα.
Οι πολίτες της πρωτεύουσας αναμένουν την επίσκεψη αυτή με ανάμεικτα συναισθήματα, προσθέτει.
Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης στην ευρωζώνη η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα, αναφέρει η Bild, επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Επίσης, η Μέρκελ θα έχει επαφές με Ελληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες.
Εν όψει της επίσκεψης η Αθήνα βρίσκεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολλές χιλιάδες αστυνομικούς σε επιφυλακή. Η Αριστερά και τα συνδικάτα, οπως αναφέρει η Bild, έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα σε αντάλλαγα της διεθνούς βοήθειας.
Ο Spiegel αναρωτιέται αν η Άνγκελα Μέρκελ καταφέρει τελικά να εκτελέσει επιτυχώς τη δύσκολη αποστολή της, ενώ εστιάζει και στο πώς θα υποδεχτούν άραγε οι Έλληνες την Καγκελάριο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Θα συγκινήσει το αίσθημα αλληλεγγύης που φέρνει από τα ξένα η ίδια τους αγανακτισμένους πολίτες που έχουν σκοπό να κατακλύσουν τους δρόμους της χώρας ή θα στείλουν σπίτι της τη Σιδηρά Κυρία";
"Το μέλλον είναι ακόμη αβέβαιο. Σίγουρα κάποια από τις δύο πλευρές μπορεί να μείνει ανικανοποίητη, ίσως και ο δυο", συμπληρώνει.



Το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα έχει φτάσει σε οριακό σημείο και οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να προσφέρουν  στη χώρα νέα δανειακή βοήθεια και  ελπίδα για μια μελλοντική επιστροφή στις αγορές.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa