Η θαλιδομίδη του στέρησε τα χέρια, όχι όμως και το ταλέντο


 Tom Yendell είναι ένας από τα 466 μωρά από τα 2.000 που επέζησαν από τις επιπτώσεις της θαλιδομίδης στη Μεγάλη Βρετανία. Παρότι γεννήθηκε χωρίς άνω άκρα κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστός για το ταλέντο του στη ζωγραφική.
Ο Yendel που ζει στο Hampshire έχει ζωγραφίσει περισσότερα από πεντακόσια έργα  στο γκαράζ του σπιτιού του.
Ο Βρετανός χρησιμοποιεί τα χείλη του, τη γλώσσα του ακόμα και τα δόντια του για να ζωγραφίσει
Η αναπηρία του οφείλεται στην ουσία θαλιδομίδη, που μερικές δεκαετίες πριν χορηγούνταν για την καταπολέμηση της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το οποίο όμως οδήγησε σε πολυάριθμες γεννήσεις βρεφών με δυσπλασίες.
Τα έργα του διατίθενται μέσα από τον οργανισμό Mouth and Foot Painting Association.

Μιλώντας στη Βρετανική Daily Mail ο Yendell δήλωσε "Πάντα είχα μια ιδιαίτερη τάση προς την τέχνη. Από τεσσάρων ετών ακόμη ήθελα να ζωγραφίζω. Και για όποιον δεν έχει χέρια, τα πόδια και το στόμα είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή." 
"Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάφορα μέρη του σώματός σου –δόντια, γλώσσα, χείλη, ολόκληρο το κεφάλι και τα πόδια- για να κάνεις διαφορετικές πινελιές. Καμιά φορά με πιάνου κράμπες ή πιάνονται οι μύες μου. Δεν είμαι πάρα πολύ παραγωγικός γιατί μερικές φορές προτιμώ να περάσουν μερικές ημέρες δουλεύοντας ένα έργο παρά να το κάνω βιαστικά", πρόσθεσε.
"Η θαλιδομίδη ήταν κάτι που συνέβη στη ζωή μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό παρά να το αποδεχτώ και να προχωρήσω στη ζωή μου με θετική διάθεση. Δε με βλέπω ως κάποιον με αναπηρία ή ανικανότητα. Το ότι γεννήθηκα χωρίς χέρια δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για μένα. Έμαθα να προσαρμόζομαι. Δεν αφήνω τίποτε να μου σταθεί εμπόδιο. Ήμουν ο μικρότερος από πέντε αδέρφια, τα οποία πάντα μου συμπεριφέρονταν εντελώς φυσιολογικά, όπως θα έκαναν με οποιονδήποτε άλλο. Δεν ήταν ποτέ πιο ελαστικοί μαζί μου" κατέληξε ο Tom, o οποίος έχει αποκτήσει δύο παιδιά με τη γυναίκα του Lucy.
Συγγνώμη με καθυστέρηση 50 χρόνια
Η γερμανική εταιρεία που παρασκεύαζε τη θαλιδομίδη την 1η Σεπτεμβρίου,  ζήτησε με καθυστέρηση 50 ετών συγγνώμη από τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν με δυσμορφίες και προβλήματα υγείας εξαιτίας της χρήσης της ουσίας αυτής από τις μητέρες τους.
Ο γενικός διευθυντής της Grunenthal, ο Harald Stock, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του  ότι η εταιρεία "εκφράζει την ειλικρινή της λύπη" για τη σιωπή της απέναντι στα θύματα της θαλιδομίδης, η οποία επωλείτο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60 στις εγκύους για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.
"Σας ζητούμε συγγνώμη που επί 50 χρόνια δεν βρήκαμε έναν τρόπο να έλθουμε σε επαφή μαζί σας σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Σάς ζητούμε να θεωρήσετε τη σιωπή μας ως ένδειξη του σοκ που μάς προκάλεσε η μοίρα σας".
Όταν η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά, το 1961, περί τα 10.000 μωρά είχαν γεννηθεί σε ολόκληρον τον κόσμο με ατροφικά μέλη ή χωρίς μέλη, τυφλά, κωφά, με καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.
Η British charity Thalidomide Agency που εκπροσωπεί τα θύματα του φαρμάκου στο Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την απολογία ως ανεπαρκή και ζήτησε αποζημίωση.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa