Τελευταία εμπόδια για τη δόση...

Στο παρά πέντε για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ βρίσκεται η Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση καλείται να υπερβεί κρίσιμα εμπόδια προκειμένου να λάβει τη θετική απόφαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε σχέση με τα εργασιακά θέματα και τις αποχωρήσεις εργαζομένων από το δημόσιο τομέα, που όμως εκτιμάται πως θα αντιμετωπιστούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Βασική περιπλοκή μπορεί αντιθέτως να προκληθεί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων, καθώς ήδη καταγράφονται έντονοι κραδασμοί μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν.


Διαφορετικής τάξης εμπόδιο συνιστά η τάχιστη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θεωρούνται από τους δανειστές «προαπαιτούμενες δράσεις» για την καταβολή της δόσης.

Τέλος, πρόσθετη εκκρεμότητα αποτελούν η βιωσιμότητα του χρέους, για την οποία διεξάγεται σκληρό παζάρι μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιμήκυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στην "Κ" ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής "συνιστούν θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να τρέξουμε κόντρα στο χρόνο, για να προλάβουμε τις ημερομηνίες για τη δόση του Νοεμβρίου. Χρειάζεται συντονισμός όλης της κυβέρνησης για να προλάβουμε τον Νοέμβριο".


Διαβάστε περισσότερα στην «Καθημερινή της Κυριακής»
                 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa