Δικάζουν ναζί για τη σφαγή στην Κεφαλλονιά


Μια δίκη με ουσιαστικό αλλά περισσότερο με συμβολικό χαρακτήρα πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο στην Ιταλία, η οποία θα έχει ως ιστορικό σκηνικό την Κεφαλλονιά στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Στρατιωτική Εισαγγελία της Ρώμης παρέπεμψε σε δίκη τον 89χρονο Γερμανό πρώην στρατιώτη Αλφρεντ Στορκ για τη σφαγή Ιταλών αξιωματικών, που έλαβε χώρα στο νησί του Ιονίου πριν από 69 χρόνια. 
Οπως αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες, ο Στορκ ήταν πρώην μέλος των ορεινών δυνάμεων (των «Κυνηγών του βουνού») του γερμανικού στρατού και πήρε μέρος στην εκτέλεση τουλάχιστον 117 Ιταλών αξιωματικών, μελών της μεραρχίας Ακουι, που έπρεπε να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου. 

Ο Στορκ, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε γερμανικό δικαστήριο στο παρελθόν, είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στο εκτελεστικό απόσπασμα το οποίο στις 24 Σεπτεμβρίου 1943 εκτέλεσε μέρος των Ιταλών αξιωματικών που βρίσκονταν στην Κεφαλλονιά. Οι Γερμανοί δικαστές δεν τον παρέπεμψαν τότε σε δίκη, διότι θεώρησαν ότι για το τραγικό αυτό ιστορικό συμβάν έπρεπε να κριθούν μόνον οι αξιωματικοί του χιτλερικού στρατού. Στη διάρκεια εκείνης της δίκης ο Στορκ είχε δηλώσει ότι «μετά την καταγγελία της συμμαχίας με τη Γερμανία, οι Ιταλοί θεωρούνταν εχθροί. Κατά συνέπεια, οι εκτελέσεις ήταν αναπόφευκτες».

Η Εισαγγελία της αιώνιας πόλης, όμως, πρόκειται να απαγγείλει στον Αλφρεντ Στορκ την κατηγορία «συμμετοχής σε άσκηση βίας με κατ' εξακολούθησιν ανθρωποκτονία εις βάρος Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου».

Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε για τις 19 Δεκεμβρίου, στην ιταλική πρωτεύουσα, αν και -πιθανότατα- ο κρατούμενος δεν θα παραστεί. Στην ταινία «Ο λοχαγός Κορέλι» με τον Νίκολας Κέιτζ ένας Ιταλός στρατιώτης μαγευόταν από την ομορφιά μιας 

Κεφαλλονίτισσας, προτιμούσε να ασχολείται με το μαντολίνο του κι όχι με το όπλο του και έσωζε Ελληνες και Ιταλούς από τις φρικιαστικές ενέργειες των Γερμανών. Στην πραγματικότητα όμως τα εγκλήματα που διενεργήθηκαν στο νησί από τον ναζιστικό στρατό παραμένουν ανατριχιαστικά και κυρίως ατιμώρητα.
                 
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa