Οριστικοποιείται η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς, στη διάταξη που επιτρέπει την πλήρη αποκρατικοποίηση των στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, καθώς η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δεν στάθηκε ικανή να κάμψει τις αντιρρήσεις της.
Στη δεύτερη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε την πρόταση του Πάρη Κουκουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ) να συζητηθεί η κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπως επίσης και τη θέση της ΔΗΜΑΡ, ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους.
«Η ρύθμιση δεν διασφαλίζει την κυριότητα του Δημοσίου στα δίκτυα - στους σταθμούς της ΔΕΗ, στο φράγμα του Μόρνου, στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης και στα λιμάνια», ανέφερε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη. Επίσης, η κ. Ξυροτήρη διετύπωσε σειρά αντιρρήσεων σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την αξιοποίηση της δημόσιας γης και ζήτησε τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου που να εναρμονίζει τις κατά τόπους επενδύσεις με τις διαδικασίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Ναι στην ενημέρωση - αλλά το να εγκρίνεται ξεχωριστά η κάθε αποκρατικοποίηση, είναι τεράστιο λάθος», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Δεν πρέπει να εισαγάγουμε διατάξεις που εμποδίζουν τις αποκρατικοποιήσεις» υποστήριξε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για την είσπραξη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
«Αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεινάσει ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η διάταξη για τις ΔΕΚΟ υπερψηφίστηκε τελικά από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα.