Φονικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες. Με το φως του ήλιου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών. Τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά θα χρειαστεί μέρες για να επιστρέψει η μεγαλόπολη στους κανονικούς της ρυθμούς. Η Σάντι θα συνεχίσει ως τροπική καταιγίδα να κινείται αρχικά δυτικά και έπειτα βόρεια.
Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο. Οι δέκα βρήκαν τον θάνατο στην πόλη της Νέας Υόρκης, που επλήγη ιδιαίτερα από τον κυκλώνα, δήλωσε ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Οι αριθμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στους δύο νεκρούς, ο ένας εξ αυτών ήταν πυροσβέστης, στην Πολιτεία Κονέκτικατ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Νταν Μαλόι.
Άλλα τρία θύματα καταγράφηκαν στην Πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ μεταξύ των οποίων ένας πατέρας και μια μητέρα, που συνεθλίβησαν όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους, όπου μετέβαιναν και τα δύο τους παιδιά, τα οποία διεσώθησαν χωρίς τραύματα δήλωσε ο κυβερνήτης του Κρις Κρίστι.
Στην Πενσιλβάνια έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα, μία γυναίκα σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Μέριλαντ, ενώ στη Δυτική Βιρτζίνια όπου σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση μία 48χρονη βρήκε τον θάνατο σε δυστύχημα με φορτηγό. Άλλη μία γυναίκα, μέλος του πληρώματος του τρικάταρτου HMS Bounty, το οποίο βυθίσθηκε ανοικτά της Βορείου Καρολίνας, υπέκυψε σε νοσοκομείο, ενώ ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου αγνοείται ακόμη.
Εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, στον Καναδά, όπου έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις του Σάντι, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της χτυπημένη από απομεινάρια που παρέσυραν οι σφοδροί άνεμοι, σύμφωνα με την αστυνομία του Τορόντο.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε σήμερα πως η λειτουργία του υπογείου σιδηροδρόμου της δεν προβλέπεται να επαναληφθεί για ακόμη τέσσερις με πέντε ημέρες, αλλά πρόσθεσε πως σήμερα ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει σε περιορισμένη κλίμακα το δίκτυο λεωφορείων, και από αύριο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας για τις συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης (ΜΤΑ), το μετρό υπέστη τη σοβαρότερη ζημιά στα 108 χρόνια λειτουργίας του.
Παράλληλα, ο δήμαρχος δήλωσε πως τρεις από τις γέφυρες που συνδέουν το Μανχάταν με το Μπρούκλιν θα ανοίξουν από αύριο. Πρόκειται για τις γέφυρες Μπρούκλιν, Μανχάταν, και Ουΐλιαμσμπεργκ.
"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις", είπε ο δήμαρχος κατά την ενημέρωσή του προς τον κόσμο.
"Είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχουμε βιώσει", τόνισε, προσθέτοντας πως δεν μπορούν όλα να φτιαχτούν εν μία νυκτί.
Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο εξέφρασε τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του ότι από αύριο ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω των εκτάκτων συνθηκών.
Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ την πιθανότητα «να επιταχυνθεί η επιστροφή της Ουόλ Στριτ στην ομαλότητα» και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος για το γεγονός ότι αύριο θα λειτουργήσει εκ νέου» η Ουόλ Στριτ.
Στο σκοτάδι η πόλη, διακοπές ρεύματος
Πάνω από οκτώ εκατ. νοικοκυριά έχουν παραμείνει χωρίς ηλεκτρικό σήμερα σε 18 πολιτείες στα βορειανατολικά των ΗΠΑ και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε ο Σάντι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.
«Στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), στις πληγείσες Πολιτείες καταγράφονταν 8.114.433 πελάτες χωρίς παροχή ηλεκτρικού στις ζώνες που δοκιμάσθηκαν», υποδηλώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, προσθέτοντας πως η δεινότερα πληγείσα πολιτεία ήταν το Νιου Τζέρσεϊ, όπου παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό 2,5 εκατ. νοικοκυριά.
Πάνω από 130.000 νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και στον Καναδά σήμερα, εξαιτίας της πτώσεως δένδρων, ή ηλεκτρικών συρμάτων, κατά το διάβα του Σάντι από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Περίπου 90.000 κατοικίες βυθίσθηκαν στο σκοτάδι στην επαρχία Οντάριο, ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτρισμού Hydro One, ενώ στο Κεμπέκ η εταιρεία Hydro-Quebec απαριθμεί σε 43.000 τις αντίστοιχες βλάβες, κυρίως γύρω από το Μόντρεαλ.
Πέρα από τις βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο, και το Διαδίκτυο γνώρισε σημαντικές δυσκολίες στη λειτουργία του, με πολλούς δημοφιλείς ιστότοπους, όπως ο Huffington Post, να προσπαθούν να διορθώσουν «τις τεχνικές δυσκολίες» που αντιμετώπισαν σήμερα.
Στην αρχική σελίδα του ο ιστότοπος Huffington Post τονίζει πως οι διακοπές ρεύματος, που προκλήθηκαν από τη μανία του Σάντι, προκάλεσαν «τεχνικές δυσκολίες», υποχρεώνοντας τον να δημοσιεύει σήμερα μόνον λιγοστά άρθρα και χωρίς φωτογραφίες.
«Εργαζόμαστε προκειμένου να επανέλθει ο ιστότοπος σε ομαλή λειτουργία», τονίζεται στο κύριο άρθρο.
Ο νεοϋρκέζικος ιστότοπος Gawker, όπως και άλλοι όπως οι Jejebel, ή ο Gizmodo, δεν ανταποκρίνονται, ενώ ο Buzfeed καλεί τους χρήστες να μεταβαίνουν σε άλλους λογαριασμούς του, όπως στο Tumblr, το Twitter, ή το Facebook για να δουν τις τελευταίες του ενημερώσεις.
Ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bountyανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενας μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.
Στο νότιο Μανχάταν, οι πυροσβέστες διέσωσαν με φουσκωτές βάρκες τεχνικούς που είχαν εγκλωβιστεί για τρεις ώρες σε μονάδα ηλεκτροδότησης.
Το μεσημέρι, αυτοσχέδιο φράγμα έσπασε στο Νιου Τζέρσεϊ, πλημμυρίζοντας ολόκληρη την πόλη του Μονέικι. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μέχρι και 1.000 κάτοικοι ίσως χρειαστεί να απομακρυνθούν.
Πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής συνεχίζουν να ακυρώνονται, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές ακόμη και στα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Προβλήματα σε 5 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας
Πέντε είναι μέχρι τώρα τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ειδικότερα, διακόπηκε η λειτουργία τριών πυρηνικών αντιδραστήρων στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ λόγω του κυκλώνα Σάντι, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πάνω από οκτώ εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας.
Χρειάστηκε επίσης να μειωθεί η παραγωγή δύο άλλων αντιδραστήρων, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κυρίως στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, μια από αυτές που επλήγησαν περισσότερο από το φαινόμενο, ανέφερε το υπουργείο.
"Όλα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιλ Σίχαν, εκπρόσωπος της αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC), ο οποίος επίσης ανέφερε ότι ο συναγερμός που κηρύχτηκε χθες Δευτέρα στην πυρηνική μονάδα Όιστερ Κρικ, μια από τις παλαιότερες της χώρας, παραμένει σε ισχύ.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ντέλαγουερ στο Χάνκοκς Μπρίτζ (Νιου Τζέρσεϊ), έκλεισε σήμερα, όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες κυκλοφορίας νερού έπαψαν να λειτουργούν.
Αυτές οι αντλίες, που χρησιμοποιούνται για την συμπύκνωση του ατμού του αντιδραστήρα, αποτελούν μέρος του μη-πυρηνικού κυκλώματος αυτής της μονάδας, της οποίας ένας άλλος αντιδραστήρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τα μέσα Οκτωβρίου για συντήρηση.
"Η μονάδα παραμένει σταθερή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του φορέα Public Service Electric and Gas (PSEG), προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει εκτιμήσεις για την ημερομηνία επανόδου της σε λειτουργία.
Εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο, η μονάδα Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά, σημειώνει ο PSEG σε ανακοίνωσή του.
Οι Χόουπ Κρικ και Σάλεμ παράγουν το 49% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο Νιου Τζέρσεϊ, που αριθμεί περισσότερους από 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, και ήταν μια από τις πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο από τον Σάντι.
Το υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας άλλος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, που βρίσκεται περίπου πενήντα χλμ. βόρεια της Νέας Υόρκης, στην όχθη του ποταμού Χάντσον, διέκοψε επίσης τη λειτουργία του τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.
Ο φορέας εκμετάλλευσης, η εταιρεία Entergy είχε ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο του αντιδραστήρα στον λογαριασμό της στο twitter επικαλούμενη "προβλήματα με το εξωτερικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας".
Δεν υπάρχει κανένας "κίνδυνος για το κοινό" ή τους εργαζόμενους, διευκρίνισε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αναμένει μια επιστροφή στην ομαλότητα "μέσα στις επόμενες μέρες".
Η μονάδα Ίντιαν Πόιντ διαθέτει τρεις αντιδραστήρες και παρέχει έως και 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Νέα Υόρκη ?όπου πολλά σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα? καθώς και της κομητείας του Ουέστσεστερ (βορειοανατολικά).
Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο την Δευτέρα ενός αντιδραστήρα της μονάδας Nine Mile, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στις όχθες της λίμνης Οντάριο.
Οι προβλέψεις για την κίνηση του Σάντι
Με βάση τις προβλέψεις του αμερικανικού NHC, το επίκεντρο του συστήματος κακοκαιρίας θα κινηθεί προς το εσωτερικό, φτάνοντας πάνω από την Πενσιλβάνια το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).
Έπειτα, το αποδυναμωμένο σύστημα θα κινηθεί βόρεια, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (βράδυ Τετάρτης) και θα περάσει τα σύνορα προς τον Καναδά (βράδυ Πέμπτης).
Αποχή Ομπάμα από προεκλογικές εκδηλώσεις και την Τετάρτη
Στην Ουάσινγκτον θα παραμείνει και την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να επιβλέψει προσωπικά τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του τυφώνα Σάντι. Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Στο πρόγραμμα του Ομπάμα για την Τετάρτη βρισκόταν κανονικά το Οχάιο. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει πάρει μέρος σε καμία εκδήλωση σχετική με τις εκλογές από την Κυριακή.
Κανονικά θα διεξαχθούν οι συναλλαγές στη Wall Street την Τετάρτη, μετά από την υποχρεωτική διήμερη παύση λόγω των πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων.
Κανονικά οι συναλλαγές στην Wall Street την Τετάρτη
Σε ανακοίνωσή του, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώνει ότι τόσο το κτήριό του, όσο και η αίθουσα συναλλαγών του δεν έχουν υποστεί ζημιές και μπορούν να φιλοξενήσουν συναλλαγές.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έμεινε κλειστό για δύο συναπτές ημέρες για πρώτη φορά μετά το 1888 για λόγο ο οποίος αφορούσε τις καιρικές συνθήκες.
Η απουσία συναλλαγών στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα και την Τρίτη δημιούργησε υποτονικό κλίμα στις αγορές σε παγκόσμια κλίμακα.