Aπροστάτευτοι οι νέοι στο διαδίκτυο

Έρευνα που παρουσιάζει πόσο απροστάτευτοι είναι ανήλικοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε στο πλάισιο του ποργράμματος Safer Internet και πήραν μέρος νέοι επτά Ευρωπαϊκών χωρών: Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία,
 Ολλανδία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα το 63% των εφήβων παραδέχθηκαν πως επικοινωνούν με αγνώστους on – line, ενώ το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε.


Το 45,7% από τους ερωτηθέντες συνάντησαν κάποιον που γνώρισαν στο διαδικτυακό κόσμο, το 58,8% είχαν πρόσβαση και είδαν πορνογραφικό υλικό και το 21,9%, ποσοστό κάθε άλλο παρά μικρό, έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.
Όπως εξήγησαν η λέκτορας εφηβικής ιατρικής και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος «Αριάδνη», Άρτεμις Τσίτσικα, η ψυχολόγος παιδοψυχιάτρος Μαρία Δάρα και ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Γιώργος Κορμάς, οι εθιστικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο και η έκθεση των παιδιών σε κακόβουλες συμπεριφορές αυξάνονται διαρκώς.
Όσο για τους λόγους αύξησης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς των νέων, γίνεται αντιληπτό πως είναι πολλοί, καθώς το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό.


Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός πολλών γονιών για παράδειγμα, η ανεπάρκεια των φορέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο ασφαλές και παραγωγικό διαδίκτυο, η κρίση στο θεσμό της οικογένειας, η οικονομική κρίση και η έλλειψη ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων, είναι άκρως σημαντικοί παράγοντες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:


- Το 1,2% των εφήβων παρουσιάζουν συμπεριφορές εξάρτησης και το 12,7% οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά (13.9% δυσλειτουργική διαδικτυακή χρήση)
- Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζονται σε Ρουμανία, Ελλάδα και Ισπανία ενώ τα μικρότερα σε Ισλανδία, Ολλανδία και Γερμανία, αν και πρέπει να επισημανθεί πως οι διαφορές μεταξύ των χωρών δεν είναι μεγάλες.
- Τα ποσοστά εξάρτησης εμφανίζονται μεγαλύτερα στα αγόρια, τις μεγαλύτερες ηλικίες και στους έφηβους των οποίων οι γονείς έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
- Τα στοιχεία δείχνουν πως καταγράφηκαν ακόμα και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες στην ομάδα των εξαρτημένων εφήβων, όπως χαμηλή κοινωνικότητα, διάσπαση προσοχής, καταθλιπτικό συναίσθημα και άλλα.
Επιπλέον:
- Το 63% των εφήβων επικοινωνούν με αγνώστους on – line.


- Το 9,3% από αυτούς αναφέρουν ότι αυτό τους έβλαψε (5,4% του συνολικού δείγματος).


- Το 45,7% από αυτούς συνάντησαν στο φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισαν μέσω διαδικτύου (28.4% του συνολικού δείγματος)


- Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου διαδικτυακής αποπλάνησης ήταν η Ρουμανία, η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ η Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό


- Το 58.8% εκτέθηκαν σε πορνογραφικό υλικό (32,8% αναφέρει ότι ενοχλήθηκε από την έκθεση σε πορνογραφικό υλικό – 18,4% του δείγματος).


- Τα αγόρια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε πορνογραφικό υλικό, ενώ οι διαφορές των χωρών δεν ήταν σημαντικές.


- Το 21.9% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό (53.5% από αυτούς ανέφεραν ότι αυτό τους έβλαψε).


- Τα κορίτσια παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά έκθεσης σε διαδικτυακό εκφοβισμό, ενώ οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ήταν οι Ρουμανία και Ελλάδα και τα μικρότερα οι Ισλανδία και Ισπανία.
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, ποσοστό 92%, δήλωσε ότι ανήκει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, με το 39.4% να κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60,2% τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Το 25% των εφήβων που κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων περισσότερο από 2 ώρες ημερησίως, μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά εξάρτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για χρήση κάτω των 2 ωρών είναι 8%.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa