«Κλείδωσε» η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία διετία και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2013
«Κλείδωσε» η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία διετία και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2013. Οι μόνοι που αναμένεται να διασωθούν είναι όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα ή θα προλάβουν να θεμελιώσουν με βάση όσα προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο του 2010.
Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι αναμένεται να «εγκλωβιστούν» για μία διετία στην αγορά εργασίας, έως ότου πιάσουν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις το όριο ηλικίας για την «έξοδο» στη σύνταξη θα πάει από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι ενιαίες για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή θα αφορούν κύρια και επικουρική ασφάλιση). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως δεν φαίνεται να διασώζονται ούτε οι μητέρες ανηλίκων, καθώς από το 2013 μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης.
Η ασφάλιση
Παράλληλα θα αυξηθούν και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για την «έξοδο» στη σύνταξη. Συγκεκριμένα θα απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης αντί για 15 που είναι σήμερα (όσοι δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα δικαιούνται σύνταξη).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η αύξηση κατά μία διετία της ηλικίας συνταξιοδότησης θα συμπαρασύρει και τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια. Για παράδειγμα, το όριο ηλικίας για τη μειωμένη σύνταξη αναμένεται να πάει από το 60ό στο 62ο έτος της ηλικίας.
Παράλληλα, οι αλλαγές εκτιμάται πως θα επηρεάσουν και μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, που συνταξιοδοτούνται με ειδικές ρυθμίσεις (όπου επίσης θα αυξηθεί το όριο ηλικίας κατά μία διετία).
Για παράδειγμα αναμένεται να επηρεαστούν οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και όσοι συνταξιοδοτούνται με 35ετία και συγκεκριμένο όριο ηλικίας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και οι οποίοι στο Δημόσιο αλλά και σε αρκετά ασφαλιστικά ταμεία συνταξιοδοτούνται με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου.
Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ρύθμιση για την εξαίρεσή τους από τις προωθούμενες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να απειλούνται από τις ανατροπές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (εφόσον δεν θεμελιώσουν δικαίωμα έως το τέλος του έτους).