«Πληγή» για το κρατικό ταμείο αποτελεί το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων. Το ελληνικό κράτος χάνει 400 εκατ. ευρώ ετησίως από διαφυγόντες φόρους λόγω της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων. Παράλληλα, το ποσοστό του λαθρεμπορίου τσιγάρων στην χώρα μας μέχρι το τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 13,2%.
Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν σε ημερίδα, που διοργάνωσε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η εταιρία «Παπαστράτος», για την παρουσίαση της καμπάνιας της «Όχι στα παράνομα τσιγάρα».
Πρόκειται για συμπεράσματα έρευνας της KPMG για λογαριασμό της Philip Morris. Το εμπόριο παράνομων τσιγάρων αποτελεί μείζον ζήτημα όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη αφού ανθεί στα περισσότερα κράτη- μέλη. Μάλιστα, όπως τόνισε στην ημερίδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Παπαστράτος» Νικήτας Θεοφιλόπουλος, «η τάση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην χώρα μας είναι αυξητική», δημιουργώντας προβληματισμό και θέτοντας θέμα άμεσης λήψης μέτρων. Την ίδια στιγμή, η Λετονία και η Λιθουανία εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό λαθρεμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την σοβαρότητα του προβλήματος φανερώνουν τα αριθμητικά στοιχεία αφού το 2011 καταναλώθηκαν στην Ε.Ε. 65,3 δισ. παράνομα τσιγάρα, που αντιστοιχούν σε 11 δισ. ευρώ «χαμένους» φόρους. Επίσης, από το 2003, περισσότερες από 50 εγκαταστάσεις παραγωγής παράνομων τσιγάρων έχουν εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές στην Ε.Ε. Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη πηγή λαθραίων τσιγάρων στην Ε.Ε. και ακολουθεί η Τσεχία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησης λαθραίων τσιγάρων στην ελληνική αγορά καλύπτουν τα Illicit whites και ο χύμα καπνός. Τα Illicit whites είναι μάρκες, που δεν υπάρχουν νόμιμα στην αγορά και διακινούνται παρανόμως, χωρίς την πληρωμή δασμών και φόρων. Όσον αφορά, στον χύμα καπνό, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει σε περιοχές όπως η Λαμία, η Αιτωλοακαρνανία και η Πελοπόννησος, όπου η κυκλοφορία του γίνεται απ’ ευθείας από τις καλλιέργειες στον καταναλωτή μέσα σε πλαστικές σακούλες