Πληροφορίες για διχογνωμίες στους κόλπους της τρόικας ως προς την στρατηγική, τα μέτρα και τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ.
Η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", με ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, κάνει λόγο για "συχνές διαφωνίες" μεταξύ του Ταμείου και των εταίρων του, της ΕΚΤ και της ΕΕ, διαφωνίες που περιπλέκουν δανειακά προγράμματα ζωτικής σημασίας, όπως σημειώνεται.
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ορισμένοι οικονομολόγοι ασκούν "σκληρή κριτική", αμφισβητώντας την αξιοπιστία του Ταμείου σε σχέση με τη συμφωνία για το ελληνικό δάνειο, επειδή, όπως υποστηρίζουν, το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσίαζε εξαρχής μειονεκτήματα.
Η εφημερίδα επισημαίνει αναφορά του ΔΝΤ ότι «θεσμικοί περιορισμοί στην ευρωζώνη μείωσαν περιστασιακά τις εναλλακτικές πολιτικές στρατηγικής, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα είχαν εξεταστεί - ειδικότερα η αναδιάρθρωση χρέους για ενίσχυση της βιωσιμότητάς του (κυρίως για το τραπεζικό χρέος στην Ιρλανδία και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας)".
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Μπλούμπεργκ", σε σχετικό άρθρο, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, η συνεργασία του Ταμείου με ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα προγράμματα βοήθειας κρατών-μελών της ευρωζώνης οδήγησε συχνά στην καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων και κάποιες φορές στον αποκλεισμό μέτρων, όπως της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Σύμφωνα δε με δήλωση του Thomas Costerg, Ευρωπαίου οικονομολόγου στη λονδρέζικη τράπεζα Standard Chartered, "η έκθεση του ΔΝΤ αντανακλά τη δυναμική στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των τριών θεσμών της τρόικας, καθώς πρέπει να αποφασίσουν για τη χορήγηση στην Ελλάδα του δανείου 130 δισεκ ευρώ, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος βοήθειας", προσθέτοντας ότι "είναι δύσκολο να μη συσχετίσει κανείς αυτή την έκθεση με το ευρύτερο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τη χορήγηση της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα των ελεγκτών που βρίσκεται στην Αθήνα φαίνεται να κάνει μικρή πρόοδο".
Στο μεταξύ, με άλλα δημοσιεύματα και αναφορές καταγράφονται οι "αυξανόμενες αντιδράσεις" στην Ελλάδα κατά των νέων μέτρων λιτότητας, σημειώνοντας ειδικά τις απεργίες δικαστών, γιατρών και εκπαιδευτικών.
Η "Νιου Γιορκ Τάιμς" αναφέρει ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις αποτελούν προπομπό της γενικής απεργίας που εξήγγειλαν τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της χώρας για την 26η Σεπτεμβρίου. Όπως τονίζεται, "οι λαϊκές διαμαρτυρίες φουντώνουν παρ' ότι ο φόβος των Ευρωπαίων για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη φαίνεται να υποχωρεί".
Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα καταγράφει και την χθεσινή δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση της μετά από μήνες δισταγμών για το συγκεκριμένο θέμα.
Τέλος, τονίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διεξάγει "ένα συνεχή αγώνα", καθώς την περασμένη εβδομάδα, η τρόικα απέρριψε τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση περικοπές ύψους περίπου 4 δισεκ ευρώ, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την προοπτική εφαρμογής τους. Τέλος, σημειώνεται η πρόσφατη εκτίμηση αναλυτών του οίκου Nomura ότι εάν αυξηθεί ραγδαία η λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ελλάδα, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση.