Ένα, μάλιστα, σημαντικό ποσοστό των παιδιών αναφέρουν πολλαπλές και διαφορετικών ειδών εμπειρίες θυματοποίησης.
Τα παραπάνω δραματικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του παιδικού πληθυσμού της χώρας που φοιτά στην ΣΤ΄ Δημοτικού, Α' Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Συνολικά το δείγμα της έρευνας έφτασε περίπου τις 12.000 μαθητές και τους γονείς τους. Τα στοιχεία για την έκταση και τα χαρακτηριστικά της κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών και στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθούν σε συνέδριο της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, με τίτλο: «Το φάσμα της κακοποίησης-παραμέλησης των παιδιών στα Βαλκάνια και τον κόσμο εν μέσω κρίσης: τεκμηριωμένη πρακτική και τεκμήρια από την πρακτική» (13 - 14 Σεπτέμβρη, Αθήνα).
Καταγγελίες
Άλλη έρευνα για το ποσοστό των αναφορών κακοποίησης ή παραμέλησης που φθάνουν στους αρμόδιους φορείς με τη συνεργασία 153 φορέων υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης του δημόσιου ή μη κυβερνητικού τομέα σε Αττική και Κρήτη κατέδειξε ότι μόνο το 2010 καταγράφηκαν περίπου 4.500 αναφορές κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων (μέχρι 18 ετών).
Με βάση ωστόσο τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις -αυτές που αναφέρθηκαν στις αρχές- η συχνότητα που βρίσκεται στις περισσότερες μορφές βίας κατά των παιδιών κινείται κάτω του 1%, γεγονός που σε συνάρτηση με τις αναφορές των ίδιων των παιδιών δείχνει το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κρούσματα που λαμβάνουν χώρα και σε εκείνα που τελικά καταγγέλλονται ή αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας.