ΗΠΑ: βίντεο καταγράφει τον τρόπο παρακολούθησης των πολιτών

Ενα video  διάρκειας οκτώ λεπτών το οποίο πρόκειται να αναρτηθεί σε δυο ηλεκτρονικά  αμερικανικά «ευρετήρια» τον ερχόμενο Φεβρουάριο προκαλεί  μεγάλο πονοκέφαλο στην Ουάσιγκτον όπου κυβερνητικές και άλλες υπηρεσίες μηχανεύονται τρόπους να εμποδίσουν την ανάρτηση--χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής.
 
Το video, με τίτλο «Το Πρόγραμμα», είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας της Λόρα Ποίτρας και χαρακτηρίζεται ως «τρομακτικό» από όσους δοκιμαστικά «πήραν μια ιδέα» από το περιεχόμενό του.
Αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) καταγράφει «την παραμικρή ενέργεια όλων των πολιτών--τηλεφωνήματα, emails, τραπεζικές συναλλαγές, ταξίδια, κοινωνικές συναντήσεις--ακόμη και τα πρόσωπα με τα οποία έρχεται κανείς σε επικοινωνία».
 
Τα...ευρήματα αποθηκεύονται σε φρουρούμενο κτίριο στο Μπλούφντειλ και θα παραμείνουν «ενεργά, σε άμεση ζήτηση» για 30 χρόνια.
 
Δεν είναι άγνωστο στην αμερικανική κοινή γνώμη το έργο της Υπηρεσίας αλλά η δραστηριότητά της «παραβιάζει, εν γνώσει της, το Αμερικανικό Σύνταγμα», καταγγέλλουν με δημόσια δήλωσή τους στελέχη του Κογκρέσου και διακεκριμένοι νομομαθείς. Η συλλογή των πληροφοριών γίνεται αδιακρίτως, χωρίς δικαστική έγκριση και χωρίς να το γνωρίζει ο πολίτης. 
 
Προλογίζοντας το video ο Γουίλιαμ Μπίνει, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, τονίζει ότι εφαρμόζοντας «μεθόδους που θα ζήλευε η  KGB, η Στάζι και η Γκεστάπο, κινδυνεύουμε να καταντήσουμε ολοκληρωτικό κράτος».
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa