Σαμαράς: "Ορισμένοι νοσταλγούν την Αργεντινή κι εύχονται την καταστροφή" [BINTEO]

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι περικοπές που αναγκάζεται να προβεί η κυβέρνηση είναι επίπονες, αλλά θα είναι οι τελευταίες, ενώ υποσχέθηκε διόρθωση των σκληρών περικοπών, μόλις η οικονομία της χώρας αρχίσει να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει την εθνική της αξιοπιστία, να εξασφαλίσει ρευστότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ο ύψιστος στόχος.
"Με την επόμενη δόση θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά καθώς και θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
"Νικητές θα βγουν όσοι δεν φοβούνται την αλήθεια"
"Φέτος είναι πράγματι μία χρονιά πιο διαφορετική. Νικητές θα βγουν όσοι δεν φοβούνται την αλήθεια. Από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη αρχίζει η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την αντίδραση των αγορών στην προσδοκία της δραχμής που παρέλυε την οικονομία της χώρας.
Όπως είπε, "η πρώτη αλήθεια που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι, ότι η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το Ευρώ. Αυτή η προσδοκία της δραχμής παρέλυε την οικονομία μας".
"Το εκτός Ελλάδος λόμπι της δραχμής φάνηκε να κερδίζει τη μάχη. Μέσα σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα πέθαινε και πεθαίνοντας θα πάθαινε όσα δεν έχει τραβήξει ποτέ στον κόσμο χώρα σε καιρό ειρήνης", σημείωσε.
"Η ανατροπή του κλίματος  ήταν η προτεραιότητα, είχαμε δεσμευτεί και αυτό κάναμε", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως έπρεπε ακόμη να αναστρέψουμε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις και εφαρμόζοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός κρίσης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και η περικοπή του ελλείμματος είναι βήματα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας.
  
"Οι περικοπές έπρεπε να γίνουν έτσι κι αλλιώς"
Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι πολλές από τις περικοπές είναι επώδυνες, επανέλαβε όμως, ότι είναι τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται και ότι οι περικοπές είναι προσωρινές.
Όπως είπε ωστόσο, "η μείωση των δαπανών έπρεπε να γίνει, έτσι κι αλλιώς, γιατί καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να ζει με δανεικά".
"Δεν μπορεί όπου το ψάχνουμε, να βρίσκουμε συντάξεις μαϊμούδες και επιδόματα σε τυφλούς, που βλέπουν μία χαρά και από τα δύο μάτια", είπε χαρακτηριστικά.
"Αυτά τα ποσά χάνονταν για χρόνια και επιβάρυναν τον ελληνικό λαό", πρόσθεσε.
"Μέσα σε όλα  κόπηκαν και εισοδήματα, που δεν έπρεπε να πειραχθούν. Και αυτό προσπαθούμε να περιορίσουμε", είπε, υποσχόμενος πως όταν η Ελλάδα εμφανίσει σημάδια ανάπτυξης, οι άδικες περικοπές θα αποκατασταθούν, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους και τους ένστολους.
"Όλες οι δεσμεύσεις για την αποκατάσταση των αδικιών ισχύουν στο ακέραιο", τόνισε, αποφεύγοντας να προσδιορίσει το βάθος χρόνου, που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση των περικοπών.
"Πρόκειται για δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα τριών κομμάτων, που θα πραγματοποιηθούν σε ορίζοντα τετραετίας", πρόσθεσε.
Όπως είπε στη συνέχεια, εάν τώρα όμως υποχρεωνόμασταν να επιστρέψουμε στη δραχμή και δεν τηρούσαμε τα συμφωνηθέντα, η Ελλάδα θα πλήρωνε μεγάλο κόστος και θα ήταν εύκολος στόχος για όσους επιβουλεύονται και τα εθνικά της συμφέροντα και τον εθνικό της πλούτο.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη δράση ορισμένων συντεχνιών, που ήθελαν να σπρώξουν εργαζόμενους στην ανεργία, αναφερόμενος στην Χαλυβουργία, ενώ αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
"Εντοπίσαμε μεγάλους  και τους ζητάμε  να πληρώσουν και δεν μπορεί να φορολογούνται άπαντες και κάποιοι να μένουν στην άκρη και να απολαμβάνουν τον παράνομο πλούτο τους. Εκεί όπου χρειάζεται, θα υπάρξει εισαγγελέας και η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί", τόνισε.
"Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυστηρό, εάν πρώτα δεν είναι δίκαιο", είπε χαρακτηριστικά.
"Η επόμενη δόση θα μείνει κατά 90% στην Ελλάδα"
Όσον αφορά στην επόμενη δόση, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επιστραφεί το μεγαλύτερο τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, θα δοθεί ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα ξεμπλοκάρουν έργα από το ΕΣΠΑ και τα κοινοτικά κονδύλια, που "παρέμεναν αναξιοποίητα όταν εμείς βουλιάζαμε".
"Η επόμενη δόση του δανείου θα μείνει κατά 90% μέσα στην Ελλάδα για να αλλάξει η πορεία της οικονομίας", δήλωσε.
Ακόμη, δεσμεύτηκε μία φορά τον μήνα να έχει συναντήσεις με φορείς των επιμελητηρίων της χώρας, ώστε να μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει εικόνα της πραγματικότητας, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι και η μείωση του ΦΠΑ.
"Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ και θα κερδίσουμε την αξιοπιστία, αυτήν τη μάχη δίνουμε τώρα και ειδκά τις τελευταίες εβδομάδες. Και υπάρχουν ενδείξεις ήδη, ότι αυτή η μάχη κερδίζεται".
"Τη μάχη με το εκτός Ελλάδας λόμπι της δραχμής την κερδίζουμε, μένει να κερδίσουμε και τη μάχη με το εντός Ελλάδας λόμπι της δραχμής. Δεν ποντάρουν μόνο στην καταστροφή της χώρας, την εύχονται κιόλας", τόνισε.
"Μας είπαν ότι το Ευρώ δεν είναι ταμπού, αλλά δεν μας είπαν τι θα γίνει αν φύγουμε από το Ευρώ. Εάν βγαίναμε από το ευρώ, δεν θα  μειώνονταν οι συντάξεις, απλά θα καταργούνταν, δεν θα μειώνονταν οι δαπάνες για τα φάρμακα, δεν θα υπήρχαν φάρμακα, δεν θα γινόταν πιο φθηνό το πετρέλαιο, αλλά θα είχαμε πετρέλαιο στο δελτίο".
Και δεν εξήγησαν, όπως είπε, πως θα γίνουν αυτά, εάν δεν αξιοποιήσουμε την περιουσία του Δημοσίου, για να γίνει η χώρα πιο φιλική στους επενδυτές, αν δεν φέρουμε ανάπτυξη, αν δεν κυνηγήσουμε την φοροδιαφυγή,  το  λαθρεμπόριο παντού, με ΣΔΟΕ και ό,τι άλλο χρειαστεί.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa