Στις πλούσιες χώρες της ΕΕ για σπουδές οι φοιτητές


Να αναζητήσουν την εκπαιδευτική τύχη τους στις οικονομικά αναπτυγμένες βόρειες κυρίως χώρες επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι νέοι από τις ευρωπαϊκές χώρες - PIGS, με το ενδιαφέρον για σπουδές στο εξωτερικό να ξεπερνά το 150% συγκριτικά με το 2011.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η ευρωπαϊκή εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα StudyPortals, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι αιτήσεις φοιτητών από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία πανεπιστημίων από τον οικονομικά σταθερό - ακόμη - ευρωπαϊκό Βορρά,  έχουν αυξηθεί από 33% έως και 100%, ανάλογα με τη χώρα, σε έναν μόλις χρόνο.
Αυτά τα στοιχεία, όπως εξηγούν και οι υπεύθυνοι της έρευνας, καταδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στις προοπτικές που έχουν αυτά τα παιδιά στις χώρες τους και στην πρόθεσή τους να σπουδάσουν και αργότερα να εργαστούν σε πολύ καλύτερες οικονομικά χώρες.
"Αυτό που ουσιαστικά δείχνουν τα στοιχεία είναι ότι πολλοί ταλαντούχοι νέοι θα μετακινηθούν στις βόρειες και βορειοδυτικές χώρες να σπουδάσουν, όπου και πιθανότατα θα αναζητήσουν να ξεκινήσουν εκεί και την καριέρα τους.
Εκπαιδευτική ανεπάρκεια και φυγή
Παράλληλα, όμως, διαπιστώνεται και μια έλλειψη που έχουν τα πανεπιστήμια στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες: Έχουν μείνει πίσω στο να εκσυγχρονίσουν και να δώσουν στο πρόγραμμά τους μία διεθνή διάσταση, προσελκύοντας ξένους φοιτητές.
Έτσι, για παράδειγμα δεν προσφέρουν πολλά πανεπιστημιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα", επισημαίνει στα "Νέα" ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας Εντουιν βαν Ρεστ.
Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα αγγλικά σε όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει αυξηθεί από 560 το 2002 σε 5.500 το 2012.
Οι βορειοδυτικές χώρες, μάλιστα, πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Έτσι, στην Ολλανδία προσφέρονται 1.104 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά στα αγγλικά που απευθύνονται σε ξένους φοιτητές, ενώ η Γερμανία 890. Αντίθετα, η Ιταλία έχει 327 ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έρχονται τελευταίες, με 126 και 111 αντίστοιχα.
Μεγάλη "έξοδος" νέων από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία
Όπως εξηγεί η υπεύθυνη μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης Τίνα Κοκ, οι αιτήσεις από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια. "Μόνο το 2011 είχαμε αύξηση 50% από την Ελλάδα και 33% από την Ισπανία", τονίζει.
Αύξηση περίπου 30% από το 2010 διαπιστώνει και ο υπεύθυνος του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο Ματίας Κούντερ.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa