Η κρίση στέλνει τους Έλληνες φοιτητές στα Βαλκάνια


Αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία των πανεπιστημιακών σπουδών, έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, με πολλούς φοιτητές να στρέφονται πλέον προς τα Βαλκάνια.
Παρά το ότι οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της σκληρής λιτότητας, εξακολουθούν να στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, μόνο που πλέον προτιμούν χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία λόγω του μικρότερου κόστους.
Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", που επικαλείται στοιχεία του εκπαιδευτικού ομίλου Global Education, από πέρσι το ενδιαφέρον για Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Παιδαγωγικές Σχολές στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο έχει αυξηθεί κατά 30%.
Σε αυτές τις χώρες τα δίδακτρα κυμαίνονται από 800 έως 5.000 ευρώ και το κόστος διαμονής στα 300 με 400 ευρώ, τιμές που μπορεί έστω και με δυσκολίες να αντέξει μια ελληνική οικογένεια.
Ένας ακόμα βασικός λόγος για τη στροφή των Ελλήνων φοιτητών προς αυτές τις χώρες, είναι ότι η Μ. Βρετανία, χώρα που προτιμούσαν οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια, αύξησε δραματικά τα δίδακτρα για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, που φτάνουν έως 12.000 ευρώ το χρόνο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι "διαρροή", Ελλήνων φοιτητών προς τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είχαμε και τις δεκαετίες του 80' και του 90' για τελείως διαφορετικούς λόγους.
Τότε, στόχος ήταν η απόκτηση του πτυχίου της ιατρικής, που στην Ελλάδα, λόγω των πολύ υψηλών βαθμολογιών που απαιτούνταν, έμοιαζε ακατόρθωτη.
Εκατοντάδες νέοι σπούδαζαν σε χώρες των Βαλκανίων και στη συνέχεια έπαιρναν μετεγγραφή σε ελληνικά πανεπιστήμια, μέσω εξετάσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το φαινόμενο προκαλεί ανησυχία, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για "βιομηχανοποίηση" της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την παροχή πτυχίων από κολλέγια "αμφιβόλου ποιότητας".
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa