Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, μίλησε στον δημοσιογράφο του Mega Αντώνη Φουρλή, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του στη χώρα μας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Ο Σιμόν Πέρες αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Ελλάδα, στην οικονομική κρίση, στη διεθνή κατάσταση, ενώ δεν απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και για την πυρηνική απειλή του Ιράν.
Τι δήλωσε ο Πέρες για την προοπτική διασύνδεσης του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και για την κατάσταση στη Συρία:
"Πρέπει να επιτύχουμε συμφωνία με χώρες του μεγέθους μας. Δεν είμαστε μεγάλα κράτη αλλά έχουμε μεγάλη ιστορία και πρέπει να συνεργαστούμε. Το μέγεθος έχει να κάνει με την επιστημονική ανάπτυξη και όχι με τη γεωγραφική έκταση. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με την Ελλάδα αλλά έχουμε κοινούς στόχους".
Στη συνέχεια έκανε λόγο για μια προσωπική του ιστορία, που θα συζητηθεί.
"Ευχαριστώ την Ελλάδα γιατί ο πατέρας μου ήταν αξιωματικός του βρετανικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου και ένα μοναστήρι στην Ελλάδα τον έκρυβε επί έναν χρόνο από τους Ναζί που τον αναζητούσαν.
Γύρισε στην οικογένεια του μετά από πέντε χρόνια και δίδαξε στα παιδιά του ελληνικά τραγούδια και την ελληνική γλώσσα. Νοιώθω ευγνώμων για τη χώρα σας".
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πλάνο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ, απάντησε.
"Ήμασταν πάντα κοντά γεωγραφικά και ιστορικά αλλά όχι πολιτικά. Τώρα πρέπει να έλθουμε πιο κοντά και σε αυτό τον τομέα. Και οι τρεις πλευρές το επιθυμούν. Είμαστε μέλη της Ευρώπης και υπάρχει μια "ευρωπαϊκή γεύση" σε αυτή τη σχέση.
Σε ότι αφορά την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου δικτύου αγωγών, είπε χαρακτηριστικά:
"Ναι, βεβαίως και υπάρχει. Το απαιτεί άλλωστε η γεωγραφία και το επιτάσσει η οικονομία. Ακόμη όμως και σε ότι αφορά το πετρέλαιο θα υπάρχουν αλλαγές στη χρήση του γιατί αναδύονται οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας στο μέλλον. Εισερχόμαστε σε ένα άλλο στάτους κβο σε ότι αφορά τη διαχείριση πετρελαίου και φυσικού αέριου".
"Σας προβληματίζει η στάση της Τουρκίας;", ήταν η επόμενη ερώτηση.
"Υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και όλοι πρέπει να το σεβαστούμε, ακόμα και η Τουρκία. Έτσι θα δοθεί λύση".
Μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα του έχει περάσει χειρότερα προβλήματα και τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία.
"Περάσαμε χειρότερη κρίση από την Ελλάδα το 1984, με πληθωρισμό στο 400%. Κάθε πρωί φοβόμουν ότι θα με σκοτώσουν. Τα μέτρα ήταν σκληρά. Το παράδοξο όμως είναι, ότι όσο πιο ακραία ήταν τα μέτρα, τόσο ανέβαινε η δημοτικότητα της κυβέρνησης γιατί δουλεύαμε σοβαρά. Μειώσαμε τον πληθωρισμό στο 16%.
Μαζί με το λαό η κυβέρνηση, συνεργάστηκε με τα συνδικάτα και τους παραγωγούς και η τριάδα αυτή τα κατάφερε. Αυτό είναι το κλειδί, παρά τα σκληρά μέτρα. Σκληρή δουλειά. Υπήρχαν συνεδριάσεις που κρατούσαν 36 ώρες. Μπορείτε να κάνετε ότι κάναμε. Κατανοώ τους ανθρώπους, είναι σκληρό, αλλά πρέπει να γίνει. Για να θεραπευτείς πρέπει να μπεις στο νοσοκομείο και η διαμονή εκεί δεν είναι ποτέ ευχάριστη".
Σχολιάζοντας την κρίση στη Μέση Ανατολή, είπε πως βιώνουμε μια μεταβατική περίοδο που σχετίζεται με την αναδυόμενη, νέα παγκόσμια οικονομία.
"Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο. Δεν αλλάζουν μόνο αυτά τα κράτη της Μέσης Ανατολής αλλά όλες οι χώρες αλλάζουν γιατί αλλάζει ο κόσμος και η οικονομία. Οι κυβερνήσεις δεν ελέγχουν τις οικονομίες τους. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και την Ιταλία και την Ισπανία.
Καμία χώρα δεν μπορεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να ακολουθήσουν όλοι νέους κανόνες που βασίζονται στην επιστήμη. Στην Ελλάδα το 20% του εδάφους είναι καλό για καλλιέργεια. Μπορείτε να κάνετε πολλά με εισαγωγή υψηλής τεχνολογίας αγροτική παραγωγή. Συνδυάζετε τα καλύτερα του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Αναφερόμενος στο καθεστώς Άσαντ, είπε πως δεν πρόκειται να επιβιώσει, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για την απειλή του Ιράν και για τα πυρηνικά όπλα.
"Το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά. Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ. Έχει αυτοκρατορικές επιδιώξεις για τη Μέση Ανατολή. Θέλει να επικρατήσει η δική του εκδοχή του Ισλάμ.
Αν θες να γίνεις αυτοκρατορία και το κέντρο της τρομοκρατίας, είσαι απειλή. Το κράτος αυτό θεωρείται απειλή από όλα τα κράτη της Γης. Έχει παλιομοδίτικες φιλοδοξίες. Πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα με μη στρατιωτικά μέτρα για την ώρα", κατέληξε.