Τις δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ερμηνεύουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές αξιώνουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση και παραπέμπουν στην έκθεση της τρόικας για τις όποιες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Το BBC εκτιμά ότι «o Φρανσουά Ολάντ σωρεύει πίεση στον πρωθυπουργό Σαμαρά». «Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνουν οι διεθνείς πιστωτές, μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα ηγέτη, Αντώνη Σαμαρά», σημειώνει σχετικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το CNN, που βλέπει ότι «o Γάλλος ηγέτης Ολάντ, υποστηρίζει την Ελλάδα, αλλά ζητά αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις». «Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει σχετικά το CNN.
Πάντως από το Βερολίνο οι σκληροί της κυβέρνησης Μέρκελ εξακολουθούν να στέλνουν αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα.«Επιπλέον χρόνος σημαίνει γενικά και περισσότερα χρήματα και αυτό σημαίνει πολύ σύντομα ένα νέο πακέτο στήριξης.Αυτός δεν θα ήταν ο ορθός τρόπος να επιλύσουμε το θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης»», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel», αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να ζητεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος λιτότητας.
Άλλη διάσταση στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη δίνει την ίδια ώρα το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άρμιν Λάσετ.
«Η Ρωσία περιμένει, έτοιμη να διασώσει την Ελλάδα με δισεκατομμύρια. Διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις προκειμένου να διασωθεί», υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters.
Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, θεωρεί βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στο 2013.
Παράλληλα, ο οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ», βλέπει θετικά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει αξιοποιήσει το χρόνο, περιέκοψαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες εξοικονόμησης είναι πραγματικά πολύ πολύ πολύ έντονες και πρέπει να δούμε ότι το έλλειμμα, το δομικό έλλειμμα πραγματικά έχει μειωθεί πολύ αισθητά. [...] Ακόμη το αίτημα για περισσότερο χρόνο είναι ουσιαστικά δικαιολογημένο, δηλαδή είναι απλά αδύνατο να υλοποιηθούν οι περικοπές σε αυτό το χρονικό διάστημα - και ο Σαμαράς έχει δίκιο», δήλωσε σχετικά ο Γκούσταβ Χορν (Deutschlandfunk)..
Στο παρασκήνιο όλων αυτών των διεργασιών, βρίσκεται η πρόθεση της καγκελαρίου Μέρκελ να προωθήσει μία νέα συνθήκη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα προβλέπει την τιμωρία των άτακτων δημοσιονομικά χωρών, από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπως γράφει το Spiegel.