«Πύρινος εφιάλτης» στο Αγιο Ορος - Σε επιφυλακή ο στρατός


Για τρίτη ημέρα συνέχισε το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στο Αγιο Ορος και για αυτό το λόγο έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και ο στρατός.

Τους πυροσβέστες στο δύσκολο έργο τους βοηθούν δυνάμεις του στρατού, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και στην κατάσβεση.

Παράλληλα, έχει καταφθάσει και βοήθεια από τη Σερβία, καθώς στο 'Αγιο Όρος υπάρχει και το σέρβικο μοναστήρι, η μονή Χιλανδαρίου.

Τα εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις φλόγες που έκαιγαν το πευκοδάσος περιμετρικά της Ουρανούπολης και η μάχη δίνεται τώρα μέσα στο έδαφος της αθωνικής Πολιτείας, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδαρίου, όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων.

Το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνσή τους.

Πάντως, οι Αρχές αναζητούν ως ύποπτο για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους στα σύνορα του Αγίου Ορους έναν Λιθουανό εργάτη, ο οποίος διέμενε τις τελευταίες ημέρες σε σκήτη του Αγίου Ορους, κοντά στα σύνορα με την Ουρανούπολη.

Από τη μεγάλη φωτιά έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής περίπου 12.000-15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές και αμπελώνες.

Φωτιές σε Χανιά, Δομοκό, Εύβοια

Λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα, ξέσπασε πυρκαγιά στο ΒΙΟΠΑ στα Χανιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε στο χώρο του παρκινγκ της Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) και επεκτάθηκε γρήγορα ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και ένα κτίριο του βιομηχανικού πάρκου.

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Παρασκευής και η πυρκαγιά πού ξέσπασε σε δασική έκταση στο Νεοχώρι Δομοκού. Στο σημείο βρέθηκαν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα καθώς και ένα ελικόπτερο κι δύο Πετζετέλ.

Επίσης υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Παρασκευής και η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Πύλη, στο Μαντούδι Ευβοίας.

Συλλήψεις για τη φωτιά στην Κορινθία

Με την κατηγορία του εμπρησμού κατά συναυτουργία, συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Κάτω Συνοικία Τρικάλων του δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Κορινθίας, ένας Βούλγαρος, 38 ετών, και μία 36χρονη ομοεθνής του.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες το πρωί της Παρασκευής,, στο 20ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, προκάλεσαν πυρκαγιά σε αγροτική θαμνώδη περιοχή και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με Ι.Χ.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εντόπισαν το όχημα και τους συνέλαβαν, ενώ η πυρκαγιά κατασβήστηκε από ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο και διερχόμενους οδηγούς.

Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό και ένας αναπτήρας.

Από Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών στην Αρκαδία

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει από συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές στην Αρκαδία, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, των δημάρχων Τρίπολης και Μεγαλόπολης και άλλων τοπικών παραγόντων.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa