Σε περίπου 28 δισ. ευρώ έφτασε το 2009 η φοροδιαφυγή στην χώρα, λίγο πριν η ελληνική οικονομία πάρει την κάτω βόλτα, με βασικούς πρωταγωνιστές τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάζει η πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη των Ν. Αρταβάνη και της Μαργ. Τσούτσουρα από αμερικανικά πανεπιστήμια.
Η μελέτη βασίζεται στην ιδέα σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες προσαρμόζουν τα επίπεδα δανεισμού τους στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών.
Χρησιμοποιεί δε τα στοιχεία από τα δάνεια για να προσεγγίσει τη φοροδιαφυγή, ενώ καταλήγει και σε ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα: Η αδυναμία ή η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων συνδέεται με το γεγονός ότι η πλειονότητα των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου ανήκει στα πέντε επαγγέλματα που είναι πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή.
Πρόκειται δηλαδή για γιατρούς, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, λογιστές, συμβούλους επιχειρήσεων και δικηγόρους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο εισόδημα που απέκρυψαν οι γιατροί ανήλθε στα 29.343 ευρώ και ακολουθούν οι μηχανικοί, με απόκρυψη περίπου 28.625 ευρώ.
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η φοροδιαφυγή των εκπαιδευτικών, ενώ υψηλά στη λίστα βρίσκονται και οι λογιστές.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι δικηγόροι με τη μέση φοροδιαφυγή τα 24.032 ευρώ, ενώ υψηλά βρίσκονται οι υπάλληλοι σε μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του τουρισμού και των εστιατορίων.