Ο Ολάντ διώχνει τους τσιγγάνους από τη Γαλλία


Επιδρομή σε καταυλισμό Ρομά κοντά στη Λιλ έκανε χθες η γαλλική αστυνομία απομακρύνοντας 200 ανθρώπους. Δεκάδες Ρομά αναμένεται να εγκαταλείψουν σήμερα τη Γαλλία με προορισμό τη Ρουμανία.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς δικαιολόγησε αυτές τις επιχειρήσεις ως νόμιμες και απαραίτητες καθως, όπως είπε, οι καταυλισμοί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Αυτό που είναι αδιανόητο για εμάς είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό χωρίς να τους έχουν ενημερώσει που να πάνε. Περιμέναμε καλύτερα πράγματα από τον Ολάντ» δήλωσε η Ροζελίν Τισέ, του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκκένωση του καταυλισμού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτεταμένων επιχειρήσεων της γαλλικής αστυνομίας. Ανάλογες επιδρομές έχουν πραγματοποιηθεί στο Παρίσι και τη Λιόν, με αποτέλεσμα πολλοί Ρομά χωρίς άδειες παραμονής να εκδιωχθούν από τις κατοικίες τους.

Οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς ως «νόμιμες και απαραίτητες εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία που αποτελούν οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί».

«Καταυλισμοί όπου κυριαρχεί η έλλειψη υγιεινής είναι απαράδεκτοι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει πως «συχνά βρίσκονται στη μέση εργατικών συνοικιών και αποτελούν κίνδυνο για τις κοινότητες».

Η Μαρί Λεπέν, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο», δήλωσε ότι «αυτές οι κινήσεις δεν είναι αρκετές». «Χρόνο με το χρόνο οι Γάλλοι συνειδητοποιούν ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Οι Ρομά συνεχώς αυξάνονται και οι καταυλισμοί είναι ακόμα εδώ και αυξάνονται επίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 15.000 με 20.000 Ρομά ζουν σε καταυλισμούς στις παρυφές των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας. Συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, ιδίως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία εκτιμάται ότι ζουν περίπου 12 εκ. Ρομά.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες επιχειρήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, επί κυβερνήσεως του οποίου είχαν απελαθεί χιλιάδες Ρομά. Η Βίβιαν Ρέντινγκ, η αρμόδια Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, είχε παρομοιάσει τις μαζικές απελάσεις που πραγματοποιούσε η Γαλλία με τις διώξεις των τσιγγάνων από τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa