Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με νοητική υστέρηση


Ο Μάρβιν Ουίλσον, ένας 54χρονος Αφρο-αμερικανός που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1998, εκτελέστηκε στο Τέξας παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί με νοητική υστέρηση, μετά την απόρριψη και της τελευταίας προσφυγής των δικηγόρων του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ουίλσον, που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πληροφοριοδότη της αστυνομίας το 1992, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Η εκτέλεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως αιφνιδιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η Αμνηστία θυμίζει ότι ο κατηγορούμενος είχε δείκτη νοημοσύνης 61.

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση βαρυποινιτών με νοητική υστέρηση. Ωστόσο το Δικαστήριο δεν έδωσε ακριβή ορισμό της «νοητικής υστέρησης», αφήνοντας σε κάθε πολιτεία να ορίσει τους όρους που καθορίζουν την κατάσταση αυτή. Σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο Τέξας, ο Ουίλσον δεν έπασχε από νοητική υστέρηση.

Στις 18 Ιουλίου, ο Γιοκάμον Χερν, ένας 34χρονος μαύρος Αμερικανός, εκτελέστηκε στο Τέξας παρά τα τεκμήρια για τις νοητικές διαταραχές που είχε από την παιδική του ηλικία και τις πολλές διαμαρτυρίες των Διεθνούς Αμνηστίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αντίθετα, στη Τζόρτζια, η εκτέλεση ενός βαρυποινίτη με νοητική υστέρηση ανεστάλη δύο ώρες πριν από τη μοιραία στιγμή, λόγω μιας αλλαγής της διαδικασίας χορήγησης της θανατηφόρας ένεσης.

Μετά την επανένταξη της εσχάτης των ποινών το 1976 στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, το Τέξας έχει εκτελέσει 500 βαρυποινίτες, τουλάχιστον το ένα τρίτο των εκτελέσεων στις ΗΠΑ. Η εκτέλεση του Ουίλσον είναι η έβδομη κατά σειρά φέτος στην Πολιτεία.

Την εκτέλεση του Ουίλσον καταδίκασε επίσης η Γαλλία. «Η εκτέλεση αυτή αντιβαίνει στις διεθνώς αναγνωρισμένες εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο της θανατικής ποινής, των οποίων εγγυήσεων αρχή είναι η μη-εφαρμογή της εσχάτης των ποινών στα άτομα που πάσχουν από νοητικές διαταραχές», δήλωσε ο Βινσάν Φλορεανί, αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση του Τύπου.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην ποινή του θανάτου παντού στον κόσμο και σε κάθε περίπτωση. Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ουσιαστική για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», πρόσθεσε.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa