Ένας Γάλλος κολυμβητής, ακρωτηριασμένος και στα τέσσερα άκρα, κατάφερε να κολυμπήσει στα παγωμένα νερά που χωρίζουν την Αλάσκα από τη Ρωσία με τη βοήθεια προσθετικών μελών που θυμίζουν πτερύγια.
Ο Φιλίπ Κρουαζόν, ο οποίος έχασε και τα τέσσερα άκρα του όταν υπέστη ηλεκτροπληξία το 1994 σε ηλικία 26 ετών, κολύμπησε από το νησάκι Μικρός Διομήδης της Αλάσκας μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, κοντά στο νησί του Μεγάλου Διομήδη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του η απόσταση που κάλυψε, σε ευθεία γραμμή φτάνει τα 4 χιλιόμετρα.
Ο Κρουαζόν σκόπευε να φτάσει μέχρι την ακτή του Μεγάλου Διομήδη όμως οι ρωσικές αρχές δεν του έδωσαν την άδεια να μπει στο ρωσικό έδαφος.
Χρειάστηκε περίπου μία ώρα και 15 λεπτά για να φτάσει από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, ανέφερε ο Μαρκ Γκαβιάρ, ο συντονιστής του εγχειρήματος, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κρουαζόν εκπλήσσει με τις ικανότητες και τη σιδερένια θέλησή του. Στο παρελθόν έχει διασχίσει κολυμπώντας τη Μάγχη και την Ερυθρά Θάλασσα. Ο διάπλους του Βερίγγειου Πορθμού ήταν το τελευταίο κατόρθωμά του, σημείωσε ο Handicap International, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βοήθησε στην οργάνωση της αποστολής.
''Ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημά μου''
Σύμφωνα με τον Γκαβιάρ, μολονότι η απόσταση που κολύμπησε ο Κρουαζόν ήταν τελικά μικρότερη απ΄όσο προβλεπόταν αρχικά, το εγχείρημα αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο.
"Ο Φιλίπ είπε ότι ήταν το δυσκολότερο πράγμα που έχει κάνει, πιο δύσκολο και από τη Μάγχη. Όταν τελείωσε ήταν εντελώς εξαντλημένος", είπε.
Τα νερά ήταν πολύ κρύα, γύρω στους 4 βαθμούς Κελσίου και για αυτό χρειάστηκε να φορέσει δύο στολές αντί για μία. Τα κύματα και η πυκνή ομίχλη δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τον Γάλλο, τον κολυμβητή που τον συνόδευε και τα τέσσερα σκάφη που τους ακολουθούσαν.
Τα μέλη της αποστολής χρησιμοποίησαν την τεχνολογία GPS για να καθορίσουν πότε θα έφταναν στα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, οπότε ο Κρουαζόν επιβιβάστηκε σε ένα από τα σκάφη και επέστρεψε στο Μικρό Διομήδη.
Μόλις το επιτρέψει ο καιρός ο Κρουαζόν σκοπεύει να αναχωρήσει από το νησάκι και να πάει στο Λονδίνο όπου θα εργαστεί ως τηλεσχολιαστής στους Παραολυμπιακούς αγώνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς