33 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ


Τη στήριξή τους στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση εκφράζουν σε ανοικτή επιστολή τους 33 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, δηλώνοντας αντίθετοι με το «ξήλωμα» το οποίο, όπως λένε, επιχειρείται αυτές τις ημέρες από τη νέα... 

ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
«Ο νόμος 4009 εφαρμόζεται ήδη στα περισσότερα σημεία του χωρίς προσκόμματα. Είναι ώρα να εφαρμοστούν και οι υπόλοιπες διατάξεις του, όσες αφορούν τη διοίκηση των Πανεπιστημίων, των οποίων η εφαρμογή έχει μέχρι σήμερα παρεμποδιστεί από κομματικές ομάδες και Πρυτάνεις με ισχυρά κομματικά ερείσματα», αναφέρουν οι καθηγητές στην επιστολή τους.
Και προσθέτουν: «Τυχόν αδυναμίες του μπορούμε να τις διορθώσουμε αφού πρώτα αυτές φανούν στην πράξη και μέσα από την εφαρμογή του.


 Είναι ώρα να επιτρέψουμε στα Πανεπιστήμια να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοτροφοδότησης με τους πολίτες και την κοινωνία. Ειδάλλως, θα έχουμε χάσει μια ιστορική ευκαιρία για ουσιαστική αναβάθμιση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας».

Αναφερόμενοι στις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος 4009 για την ανώτατη εκπαίδευση, οι καθηγητές υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι ενισχύει την αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, βοηθά στην κατεδάφιση της κομματοκρατίας καταργώντας τη συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων στη διοίκηση, σπάει το οργανωτικό μονοπώλιο των τμημάτων, προβλέπει το Συμβούλιο του Ιδρύματος ως όργανο λογοδοσίας και ελέγχου της διοίκησης των ΑΕΙ, ενώ ορίζει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να λογοδοτεί στην κοινωνία η οποία και το χρηματοδοτεί.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa