Ποιο είναι το μέλλον των ελληνικών Startup επιχειρήσεων. Οι συμβουλές του Gary Whitehill, που αξίζει να διαβάσετε


Σύμφωνα με άρθρο της Rieva Lesonsky που δημοσιεύεται στοreadwriteweb.com, ο νεαρός Gary Whitehill αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου που με την ευρηματικότητα του κατάφερε να δώσει νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα που βασίζεται στις startup εταιρείες. Η Ελλάδα, ήταν και παραμένει στο επίκεντρο της σκέψης του.
Η λογική του Whitehill αμφισβητήθηκε από πολλούς, καθώς εκείνος αποφάσισε να κάνει την ελληνική επιχειρηματικότητα ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου του για τη διάσωση της επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εμπνευστής της Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας
Η Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (Entrepreneur Week) ξεκίνησε ως ιδέα από τον Gary Whitehill στις ΗΠΑ, αποτελώντας πλέον μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την προώθηση της επιχειρηματικότητας διεθνώς.
Η αρχή του Entrepreneur Week έγινε στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009. Ο ίδιος έχει δηλώσει: "Πιστεύαμε ότι υπήρξε μια ευκαιρία να βοηθήσουμε στην άρση του κατακερματισμού και της αναποτελεσματικότητας που παρατηρείται σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το επιχειρηματικό περιβάλλον – μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα για όλους τους "παίκτες" της επιχειρηματικής κοινότητας, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, την πολιτεία και το κράτος".
Κεντρικό σημείο της λογικής του είναι οι ελληνικές startup εταιρείες.
"Η ελληνική σκηνή  startup πιστεύω ότι διαθέτει πάθος, δυναμισμό και αισιοδοξία. Από την άλλη πλευρά, η νοοτροπία των προηγούμενων δύο δεκαετιών επιβράδυνε αρκετά την ανάπτυξη, που θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν είχαν επικρατήσει συγκεκριμένα μοντέλα σκέψης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό", έχει επισημάνει σχετικά.
Ο Gary Whitehill συνεργάστηκε και οργάνωσε μια σειρά από ελληνικές οργανώσεις, εταιρείες και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του CoLab Athens το οποίο είναι ένα δίκτυο συνεργασίας και ανάδειξης του επιχειρηματικού ταλέντου και της καινοτομίας.
"Η Ελλάδα είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τόπος και ειλικρινά πιστεύω πως η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα κρύβει πολλές ευκαιρίες που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν", λέει ο εμπνευστής του Entrepreneur Week.
Έμπνευση, οι διαδηλώσεις
"Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που είδα πρόσφατα  αυτό το μήνυμα είχαν: οι άνθρωποι θέλουν να διαφεντεύουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου, και πρόοδος σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας. Όποια και αν είναι η έκβαση της κρίσης πιστεύω ότι η Ελλάδα κρύβει ευκαιρίες που θα φανούν σύντομα", είχε πει πρόσφατα ο ίδιος μιλώντας στο emea.gr.
Επιχειρηματίες: Οι "απόβλητοι" της Ελλάδας
Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θεωρούνται "απόβλητοι". Η χώρα είναι "έτη φωτός πίσω σχετικά με τις ΗΠΑ και η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να στηρίξει τις νεοσύστατες εταιρείες. Οι επιχειρηματίες μοιάζουν να μην έχουν θέση στην Ελλάδα και πολλοί εγκαταλείπουν τη χώρα", αναφέρει η αρθρογράφος Lesonsky.
Ο Whitehill υποστηρίζει ότι το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλες χώρες. "Πρόσφατα βρέθηκα στο Δελχί της Ινδίας όπου διεξήχθη το  DWEN (Dell Women’s Entrepreneur Network Conference). Μίλησα με γυναίκες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που μου ανέφεραν αυτό ακριβώς το γεγονός.
Οι κυβερνήσεις των κρατών που ζουν, δεν προσφέρουν τα κίνητρα για να εκκινήσει κανείς μια εταιρεία. Επίσης, πρέπει να αντιμάχονται πολιτιστικά στερεότυπα. Γυναίκες από την Αίγυπτο επίσης, έκαναν λόγο για κάτι τέτοιο. Κάπως έτσι καταλαβαίνει κανείς γιατί εν τέλει στις ΗΠΑ είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει κανείς μια επιχειρηματική δραστηριότητα".
Οι συμβουλές του Whitehill για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Στόχος του Whitehill είναι ο "εκδημοκρατισμός" της επιχειρηματικής εκπαίδευσης με την υλοποίηση διαδικτυακών σεμιναρίων. Και παράλληλα συμβουλεύει επικαλούμενος τις απόψεις του Σταύρου Μεσσήνη, συνιδρυτή του CoLab Athens:
-Επιμείνουμε. Αγνοήστε τις πιθανότητες. Επιβιώστε. Η μόνη λύση είναι το ρίσκο.
-Προνοητικότητα. Προσπαθήστε να σκεφτείτε όσα είναι να έρθουν πριν έρθουν, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε αν χρειαστεί.
-Συνεργασία και εταιρικές σχέσεις. Η πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές είναι αναγκαία. "Κλειδί", οι διεθνείς γέφυρες και η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.
-Επαγγελματισμός. Να είστε ταπεινοί. Να Επιδιώξετε τον σχηματισμό της καλύτερης ομάδας για την ανάπτυξη των αναγκαίων ικανοτήτων και δεξιοτήτων και να πιστεύετε σε αυτή.
-Μελετήστε τις πιθανότητες: Η αποτυχία μπορεί μεν να είναι γρήγορη και συχνή, αλλά πρέπει να μην σας κοστίσει ακριβά.
"Εκδημοκρατισμός" της επιχειρηματικότητας
Στοχεύοντας να ""εκδημοκρατίσει" την επιχειρηματικότητα, ο ιδρυτής του Entrepreneur Week στοχεύει να το ταξιδέψει σε χώρες όπου υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων. Η Χιλή, η Σαουδική Αραβία, η Πορτογαλία και η Βραζιλία, θα είναι οι επόμενοι "σταθμοί" του.
Το μήνυμα του Whitehill στους 600 Έλληνες επιχειρηματίες με τους οποίους συναντήθηκε στα πλαίσια του Entrepreneur Week που διεξήχθη πριν λίγους μήνες στην Αθήνα, ήταν σαφές.
"Για τον κόσμο, μπορεί να είσαι απλά ένας άνθρωπος. Αλλά για έναν άνθρωπο, μπορείς να είσαι ο κόσμος όλος. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το μέλλον. Το σωστό μέλλον", καταλήγει.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa