Η κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, αλλά και οι όλο βελτιούμενες ελληνο-ισραηλινές σχέσεις βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ.Σιμόν Πέρες στην Αθήνα.
Θεωρείται σημαντική αυτή η επίσκεψη, στις 6 Αυγούστου, από κάθε πλευρά, αφού το Ισραήλ επιδιώκει να αναθερμάνει το κλίμα και να δώσει νέα δυναμική στις σχέσεις του με την Ελλάδα, μετά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που υπήρξε στην χώρα μας.
Οι συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και διεθνών θεμάτων.
Η υποδοχή που θα του γίνει θα είναι επίσης εντυπωσιακή, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας έχει προσκαλέσει τον Ισραηλινό ομόλογο του να περάσει λίγες ημέρες και στα Γιάννενα.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνο-ισραηλινών συνομιλιών θα είναι τα ενεργειακά, με δεδομένο το ισραηλινό ενδιαφέρον (των ισραηλινών εταιριών) για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Ελλάδας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Θα συζητηθεί επίσης το σχέδιο για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα στην Ευρώπη μέσα από τις ελληνικές θάλασσες. Δεύτερο θέμα, η τουριστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ισραηλινοί με την ελληνική κυβέρνηση είναι το ζήτημα των επενδύσεων.
Τον κ. Πέρες συνοδεύει πλειάδα υπουργών που θα έχουν επαφές με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύγκλιση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2010 με απόφαση των κυρίωνΝετανιάχου και Παπανδρέου και είχε συγκληθεί μόνον μία φορά και αυτή στο Τελ Αβίβ.
Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Μπεν. Νετανιάχου επιχειρεί αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία, λόγω της αστάθειας που επικρατεί την περιοχή: «Η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο σημαντικά, ισχυρά κράτη σε αυτήν την περιοχή. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να αποκατασταθούν οι σχέσεις», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Η Τουρκία ως γνωστόν διέκοψε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, μετά το αιματηρό επεισόδιο σε τουρκικό πλοίο που επιχειρούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Η Άγκυρα είχε απαιτήσει δημόσια συγγνώμη και αποζημίωση των θυμάτων της επίθεσης.