Ξεκίνησαν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία


Στη θέση του παρέμεινε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Ξεκίνησαν την Δευτέρα οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ που είχαν καθυστερήσει λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και λόγω εσωτερικών διεργασιών στην λεωφόρο Κατεχάκη.

Στις κρίσεις αυτές αναμένονται ριζικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ και κυρίως σε ευαίσθητες υπηρεσίες του σώματος. Οι κρίσεις γίνονται στην σκιά της εξαφάνισης του Νίκου Μαζιώτη αλλά και καταγγελιών πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ για «έλλειψη αξιοκρατίας»

Στην θέση του παρέμεινε τελικά ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος ο οποίος ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο τον Οκτώβριο του 2011 στην θέση του κ. Λευτέρη Οικονόμου που είχε τοποθετηθεί τότε την θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Παπαγιαννόπουλος θεωρείται μετριοπαθής αξιωματικός με σημαντικές επιτελικές ικανότητες όπως ακριβώς ο κ. Οικονόμου, του οποίου ήταν προσωπική επιλογή.

Την Δευτέρα το μεσημέρι συνεδρίασε το Συμβούλιο Κρίσης Αντιστρατήγων Αστυνομίας και έκρινε τους Αντιστρατήγους υπό την προεδρία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και με τη συμμετοχή δυο Αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς.

Το Συμβούλιο έκρινε ως διατηρητέους τον Επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αδαμάντιο Σταματάκη και τον Γενικό Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο.
Αντίθετα έκρινε ως ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους τον μέχρι πρότινος Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νικόλαο Σερέτη και τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος κ. Γρηγόριο Μπαλάκο. Και στους δυο απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου της θέσης που κατείχαν.

Ο κ. Ν. Σερέτης είχε επιτυχημένη θητεία σε υπηρεσίες κυρίως της βορείου Ελλάδας. Ο Γρ. Μπαλάκος είχε περάσει από αρκετές «μάχιμες» υπηρεσίες ενώ χάρη στους δικούς του σχεδιασμούς - σύμφωνα με ανθρώπους που γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις στην ΕΛ.ΑΣ. -, πολλές από τις πορείες του Πολυτεχνείου αλλά και αρκετές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας εξελίχθηκαν ομαλά.

Το Ανώτατο Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να κρίνει τους Υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η προώθηση του νυν διοικητή Ασφαλείας κ. Ιωάννη Δικόπουλου στις ανώτερες βαθμίδες της ΕΛ.ΑΣ. 
Ο κ. Δικόπουλος που είχε καθοριστική συμμετοχή στη εξάρθρωση πολλών εγκληματικών οργανώσεων θεωρείται κύριος εκπρόσωπος της γενιάς των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που προέρχεται από τις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών, η οποία θεωρείται ότι θα κυριαρχήσει στις τωρινές υπηρεσιακές επιλογές.

Έτσι λοιπόν πιθανόν να προαχθούν ο κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ο επιθεωρητής Στερεάς Ελλάδος κ. Απόστολος Κασκάνης, ο κ. Δήμος Κούζηλοςπου είναι προϊστάμενος στην υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής κι άλλοι αξιωματικοί που θεωρείται ότι είχαν θετική παρουσία.

Το όνομα του κ Κούζηλου είχε ακουσθεί τις τελευταίες ημέρες και για την ανάληψη της θέσης του υποδιοικητή της ΕΥΠ, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επί περιόδου εξάρθρωσης της 17Ν, κ. Φώτης Παπαγεωργίου. 

Ήδη την θέση του υπασπιστή του υπουργού κ Νίκου Δένδια έχει αναλάβει ο κ. Γιώργος Βανικιώτης, που έχει παρόμοια υπηρεσιακή πορεία. Ο κ. Βανικιώτης είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Γιώργου Αγγελάκου κι ήταν προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος που ανέλαβε τις έρευνες για το παραδικαστικό κύκλωμα, τους στημένους αγώνες, τις κατ οίκον έρευνες στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου κι άλλες.

Για την ανάληψη της θέσης του υπασπιστή υπήρχαν κι υπάρχουν πολλές προστριβές στην λεωφόρο Κατεχάκη, αφού βασικός υποψήφιος είχε παρουσιασθεί πρώην συνεργάτης του κ. Γιώργου Βουλγαράκη τ όνομα του οποίου είχε αναμιχθεί σε περίεργη υπόθεση ελέγχου σε νυκτερινό κέντρο στην Αγία Παρασκευή, χωρίς όμως καμιά συνέχεια. Ακόμη υπάρχουν πιέσεις την θέση αυτή να αναλάβει πρόσωπο που τυχαίνει της απολύτου προτίμησης υψηλόβαθμων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τις θέσεις της ΓΑΔΑ και της Ασφάλειας Αττικής ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Γιώργου ΣαλαμούραΔημήτρη Σοφιού κι άλλων που είχαν πολυετή προϋπηρεσία στις διερευνήσεις εγκληματικών ενεργειών.

Ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει αλλαγή και στην θέση του προϊσταμένου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, θέση που κατείχε επί σειρά ετών ο κ. Αλκιβιάδης Τζωίτης - με προϋπηρεσία και στην ΕΥΠ - επί της θητείας του οποίου εξαρθρώθηκε η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».


tovima.gr
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa