Ποιες είναι οι «μαύρες τρύπες» που εντόπισε η τρόικα


Η μη υλοποίηση του Μνημονίου παρατηρείται στους περισσότερους τομείς, όπως επεσήμαναν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Ωστόσο, μεγαλύτερες αστοχίες παρατηρούνται σε ορισμένα σημεία. Όπως προκύπτει από τη μέχρι στιγμής καταγραφή, σύμφωνα με το «Έθνος» τα σημεία αυτά είναι:
Η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Για όλο το 2012 τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν από 1,5 έως 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η «μαύρη τρύπα» των εσόδων υπολογίζεται στα 720 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία για το φορολογικό νομοσχέδιο και δεν έχει περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Ο ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Καθώς τα έσοδά τους έχουν καταβαραθρωθεί, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο είχαν ήδη απορροφήσει το 60% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους.
Τέλος, «αγκάθι» αποτελεί το πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων και η στασιμότητα στοάνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Με τα παραπάνω δεδομένα, οι επικεφαλής της τρόικας επεσήμαναν ότι σε αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα και ζητούν την επαναφορά του οικονομικού προγράμματος εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
Με την υλοποίηση των υποχρεώσεων, πιθανώς να ανοίξει ο δρόμος σε κάποιες αλλαγές το Φθινόπωρο.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa