Δημοτική υπάλληλος καταγγέλει σεξουαλική παρενόχληση


Με οκτασέλιδη αναφορά δημοτική υπάλληλος της Πάτρας καταγγέλλει συνάδελφό της για σεξουαλική παρενόχληση.
Η γυναίκα κατηγορεί τον συνάδελφό της πως κατά καιρούς την ενοχλούσε, όμως την τελευταία φορά πέρασε από μπροστά της, έπιασε με προκλητικό τρόπο τα γεννητικά του όργανα, και έβγαλε την γλώσσα του γλείφοντας τα χείλη του.
Σύμφωνα με το dete.gr, πρόκειται για παντρεμένη γυναίκα και μητέρα παιδιών η οποία ενοχλήθηκε σφόδρα από την συμπεριφορά του συναδέλφου της και συνέταξε οκτώ σελίδες τις οποίες ήδη παρέδωσε στον Δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά.
Η αναφορά παραδόθηκε προ ημερών στον Δήμαρχο Πατρέων ο οποίος διέταξε άμεσα την διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπάλληλος υποστηρίζει πως ό,τι συνέβη… το έκανε χάριν αστειότητας, όμως η θιγόμενη συνάδελφός του απάντησε πως “αν έτσι ενεργεί, να πάει να κάνει την ίδια κίνηση στην προϊσταμένη του ή σε κάποια αντιδήμαρχο”!
Συνάδελφοί της την πλησίασαν, συζήτησαν μαζί της το θέμα, της έδωσαν δίκιο, κάποιοι όπως την κάλεσαν να επανεξετάσει το θέμα για να μην βρει τον μπελά του ο συνάδελφός τους. Εκείνη όμως παραμένει σταθερή στην άποψή της.
Αυξημένες οι καταγγελίες
Το 2011 οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση αντιπροσώπευαν το 12% του συνολικού αριθμού αναφορών για θέματα διακρίσεων λόγω φύλου, που δέχτηκε ο Συνήγορος του Πολίτη. Όλες οι αναφερόμενες ήταν γυναίκες. Μάλιστα η σεξουαλική παρενόχληση στο δημόσιο τομέα πενταπλασιάστηκε σε σχέση με το 2010. 
Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται διάκριση λόγω φύλου και στον επαγγελματικό χώρο απαγορεύεται από το νόμο (ν. 3896/2010) είτε προέρχεται από προϊστάμενο ή υπεύθυνο επαγγελματικής εκπαίδευσης, είτε προέρχεται από υφιστάμενο, συνάδελφο, άλλο εκπαιδευόμενη ή ακόμα και από πελάτη. Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι ο οποιοσδήποτε πέσει θύμα ανάλογης συμπεριφοράς πρέπει να το καταγγείλει. Απαραίτητη προϋπόθεση, να αποθηκεύονται αποδεικτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα σχετικά μηνύματα στο κινητό ή e-mails. 
Εχει αποδειχτεί πάντως πως ένα ποσοστό των γυναικών – περίπου 40%- υπομένουν την παρενόχληση σιωπηλά επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ το 44% των συναδέλφων έχει αντιληφθεί τη σεξουαλική παρενόχληση σε συνάδελφο, αλλά δεν αντιδρούν. Τα πιο πολλά θύματα φοβούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους ή στην οικογένειά τους από φόβο ότι θα κατηγορηθούν ότι οι ίδιες το προκαλούν.
Μόνο το 8% των εργαζομένων γυναικών προσφεύγουν στα δικαστήρια, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα και της πολυδάπανης και μακρόχρονης διαδικασίας.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa