Αυτή είναι η Ρουμάνα του ΔΝΤ που βασανίζει τους Κύπριους...Την αποκαλούν Δρακουλέσκου...

Ο Τύπος της Λευκωσίας τη βάφτισε ήδη Δρακουλέσκου. Χαρακτηρίζεται σκληρή τεχνοκράτης που σπούδασε στις ΗΠΑ, αφού πήρε απολυτήριο από το λύκειο στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου επί Τσαουσέσκου
Μία 37χρονη Ρουμάνα εκπροσωπεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον Μηχανισμό Στήριξης που αναλαμβάνει την εποπτεία της κυπριακής οικονομίας. Είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οικονομολόγος με τη φήμη της σκληρής τεχνοκράτισσας, η οποία έδειξε τα δόντια της όπου της ανατέθηκε αποστολή. Ο Τύπος της Λευκωσίας φρόντισε κιόλας να της κολλήσει το παρατσούκλι Δρακουλέσκου. Παραπέμπει ευθέως στον μεσαιωνικό συμπατριώτη της Δράκουλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Βελκουλέσκου είναι το συζυγικό της επίθετο. Πολιτογραφήθηκε έτσι όταν παντρεύτηκε τον διακεκριμένο γιατρό Βίκτορ Βελκουλέσκου. Το πατρικό της είναι Μοράου.
Το βαφτιστικό της όνομα, Ντέλια και προδίδει την αγάπη των γονιών της για την Αρχαία Ελλάδα. Ανάγεται στη Δηλία Αρτέμιδα. Αποτελεί προσδιοριστικό του τόπου όπου γεννήθηκε η θεά του κυνηγιού, τη Δήλο. Εκεί βρισκόταν και το ταμείο της Αθηναϊκής Συμμαχίας, πριν στην Εκκλησία του δήμου επικρατήσουν… ρεαλιστικότερες σκέψεις και μεταφερθούν τα λεφτά στην Ακρόπολη.

Η πρώτη επαφή των τροϊκανών με την κυπριακή διοίκηση. Η επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών της Μεγαλονήσου άρχισε με χαμόγελα. Μετά ήρθαν τα δύσκολα.
Από τα βιογραφικά στοιχεία της που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο γνωρίζουμε ότι η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε το 1975. Το 1992 τέλειωσε το λύκειο Γκέοργκε Λαζάρ στο οποίο φοιτούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου. Χάρη σε υποτροφία που κέρδισε έφυγε για σπουδές στην Αμερική, και πήρε πτυχίο απ’ το γυναικείο κολέγιο Ουίλσον το 1997.
Στη διάρκεια των σπουδών της ή λίγο μετά γνώρισε τον σύζυγό της Βίκτορ Βελκουλέσκου, με τον οποίον έχουν τρία παιδιά. Ο Βίκτορ Βελκουλέσκου είναι ένας από τους λαμπρότερους Ρουμάνους επιστήμονες.

Αποφοίτησε από τη σχολή Βιολογίας του Στάνφορντ και συνέχισε με ιατρικές σπουδές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζον Χόπκινς, όπου εργάζεται έκτοτε ως ερευνητής ογκολογίας και μοριακής ιατρικής. Κατόρθωσε να εντοπίσει τα γονίδια που ευθύνονται για τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου.
Καθιέρωσε τη SAGE, την πρώτη μέθοδο αναγνώρισης και εντοπισμού των γονιδίων εκείνων που είναι υπεύθυνα για καρκινικές μεταλλάξεις. Ολα αυτά τα σπουδαία επιτεύγματα -που τα κέρδισε σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία, καθώς είναι μόλις 42- ήταν και ο λόγος για τις πολλές βραβεύσεις του.


Η… θεραπεία
Η σύγκριση με το έργο ενός τόσο σημαντικού ιατρού θα αδικούσε κάθε άλλον επαγγελματία, όσο καλός και αν ήταν στη δουλειά του. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι το έργο του ΔΝΤ σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει προσφέρει τα φώτα του ήταν καταστροφικό για όλους τους δείκτες της υγείας.
Οσο και αν στα μεγαλομανή στελέχη του αρέσει να παρουσιάζονται σαν ιατροί, στην πράξη παρατηρείται αύξηση θανάτων (τόσο από αυτοκτονίες όσο και από παθολογικά αίτια, εκτίναξη ποσοστών μεταδοτικών ασθενειών), πολλαπλασιασμός τοξικοεξαρτημένων και αλκοολικών.

Αν δηλαδή ο Βίκτορ Βελκουλέσκου δεν ανακαλύψει γρήγορα το υπεύθυνο για την κοινωνική αναλγησία γονίδιο, τότε το φάρμακο που συνταγογραφεί η γυναίκα του πρόκειται να προκαλέσει στην Κύπρο τα δεινά που ζει η Ελλάδα.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου μάλλον δεν είχε την τύχη να ζήσει από κοντά την εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ στην πατρίδα της, αν και πιθανότατα ούτε εκεί η ελίτ θα βιώνει τα πράγματα ιδιαίτερα δραματικά. Η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου ήταν τόσο προβληματική και τα αδιέξοδα τόσο πολλά, ώστε σε μια πρόσφατη -πρωτοφανή- υποχώρηση, συμφώνησε να αυξηθούν κατά 15% περίπου οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων το πρόγραμμα είχε κατακρεουργήσει κατά 25%.
Η ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η 37χρονη Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 μπορούμε να δούμε ότι έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες. Μέσω αυτών είναι δυνατόν να εξετάσουμε την επαγγελματική εξέλιξή της.
Εχουν θεματολογία που φανερώνει την εξειδίκευση της Βελκουλέσκου σε θέματα μακρο-οικονομίας, όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Στην αρχή της καριέρας της, όπως φαίνεται απ’ τις χώρες με τις οποίες ασχολείται ειδικά, τομέας της ήταν η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, αφού ήταν ο συντάκτης σε τρεις μελέτες για το Τρίνινταντ-Τομπάγκο και άλλες για την Κόστα Ρίκα, το Περού και την Καραϊβική γενικά.
Στην πιο πρόσφατη καμπή της καριέρας της, πριν γίνει η τρίτη απ’ τις Χάριτες της κυπριακής οικονομίας (μετά τις Μέρκελ, Λαγκάρντ), η Ντέλια Βελκουλέσκου μετέφερε το πεδίο εργασίας της στην Ευρώπη. Το 2009 δημοσίευσε την εργασία Structural Reforms in Greece: Lessons from Other Countries (Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από Αλλες Χώρες).
Πολλά απ’ τα μεγέθη που μεταχειρίζεται και αρκετές απ’ τις προβολές που κάνει η μελέτη αυτή, βασίζονται σε στοιχεία που δεν ευσταθούν αλλά και σε πραγματικότητες που δεν υπάρχουν πια εξαιτίας και του προγράμματος του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Μάρτεν Βέρβεϊ
Ο… ιπτάμενος Ολλανδός από την Ελλάδα
Η αντιπροσωπεία της τρόικας περιλάμβανε τριάντα περίπου μεσαία στελέχη, τεχνοκράτες, με ποικίλες εξειδικεύσεις που εκπροσωπούσαν και τους τρεις φορείς. Πέρα από την κυρία Βελκουλέσκου, το άλλο κεντρικό πρόσωπο είναι ο κ. Μάρτεν Βέρβεϊ ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατάγεται από την Ολλανδία και κατέχει τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή στη Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία υπάγεται στον Επίτροπο κ. Ολι Ρεν.
Ο κ. Βέρνεϊ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο παρελθόν είχε εργαστεί στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ μετέπειτα υπηρέτησε στη Μανίλα των Φιλιππίνων για την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Κύπρο όμως έχει σύνδεση και με το ελληνικό πρόγραμμα αφού μετείχε στη διαδικασία της εφαρμογής των μέτρων. Συγκεκριμένα είχε τοποθετηθεί ως παρατηρητής της τρόικας στο Ταμείο Αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, όπου και μνημονεύεται επισήμως στην ιστοσελίδα του ακόμη.
Είναι άγνωστο βέβαια εάν θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την Κύπρο στο μέλλον ή θα διατηρήσει και την παράλληλη ευθύνη για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα στη Λευκωσία μέσα σε τρεις ημέρες συνάντησε πλήθος παραγόντων, υπουργών, κρατικών στελεχών, αλλά και εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και από τις συντεχνίες των εργαζομένων.
«Η τρόικα στην παρούσα φάση δεν μιλά, κυρίως ακούει. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρη. Αναφέρθηκε σε ένα πλήρες μνημόνιο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών στην κυπριακή Βουλή.
ΕΘΝΟΣ
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa