Η μαφία "χτυπά" και στα σκουπίδια ανακύκλωσης


Με τις καταγγελίες δημοτών στην αρμόδια υπηρεσία της αντιδημαρχίας Θεσσαλονίκης να είναι καθημερινές για τη δράση κυκλωμάτων μαφίας στα σκουπίδια ανακύκλωσης, κλιμάκιο Βούλγαρων αστυνομικών θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα και θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπισή τους.
Τα κυκλώματα, που κλέβουν από τους κάδους τα ανακυκλώσιμα, είναι κυρίως βουλγαρικής προέλευσης, εξ ου και ζητήθηκε η συνδρομή των αρχών της Βουλγαρίας.
Η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το agelioforos.gr, έγινε σε συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έκανε λόγο για οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία χρησιμοποιούν υπόγεια που νοικιάζουν για να κάνουν τη διαλογή των υλικών και στη συνέχεια να τα πουλήσουν, χωρίς παραστατικά, σε παράνομες μάντρες.
Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ενώ για το θέμα έχουν ήδη γίνει επαφές της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης με το βουλγαρικό Προξενείο που εδρεύει στην πόλη.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, υπολογίζεται ότι καθημερινά άτομα που γυρίζουν στους δρόμους με καροτσάκια αφαιρούν από τους μπλε κάδους περίπου οκτώ τόνους ανακυκλώσιμου υλικού ημερησίως. Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.
Για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο στις 31 Μαΐου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Αστυνομική Διεύθυνση, στο ΣΔΟΕ και στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων. Στο έγγραφο αναφέρονται συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να δοθεί μια λύση στο ζήτημα.
"Εμείς με τη διεύθυνση ανακύκλωσης και τους επόπτες προσπαθούμε, αλλά δεν είμαστε χωροφύλακες, ούτε μπορούμε να επέμβουμε και να κάνουμε πράγματα", τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.
Οι καταγγελίες πάντως από την πλευρά των δημοτών είναι καθημερινές στην αρμόδια υπηρεσία της Αντιδημαρχίας και αφορούν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Η διαλογή του ανακυκλώσιμου υλικού γίνεται κυρίως σε υπόγεια, τα οποία τα κυκλώματα νοικιάζουν φτηνά, ενώ ήδη ο δήμος έχει καταγράψει έξι τέτοια σημεία στην πόλη.
"Παρεμβάσεις με συλλήψεις γίνονται τόσο με τη δημοτική Αστυνομία όσο και την ΕΛΑΣ, αλλά λόγω της έκτασης που έχει λάβει το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν εμείς να το αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο Θανάσης Παππάς.
Στόχος του δήμου τώρα είναι να επέμβει στα μεγάλα και κομβικά σημεία συλλογής του ανακυκλώσιμου υλικού που έχει κλαπεί.
Ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι ο δήμος επεξεργάζεται σχέδιο, προκειμένου να χρεωθεί κάθε κατάστημα που παράγει σημαντικό όγκο ανακυκλώσιμων υλικών έναν κάδο και να επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση που δεν τηρείται η ανακύκλωση.
"Θα ελέγχουμε δια μέσου των εποπτών καθαριότητας τα καταστήματα και θα επιβάλλονται πειθαρχικά μέτρα όταν διαπιστώνεται ότι δε συμμετέχουν στην ανακύκλωση", ανέφερε.
Κάνοντας τον απολογισμό της ανακύκλωσης για το 2011 τόνισε ότι αυξήθηκε, γεγονός που συνεπάγεται μείωση των απορριμμάτων που οδηγήθηκαν στο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.
Για την υποστήριξη του προγράμματος ανακύκλωσης υλοποιήθηκαν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης και διανεμήθηκαν ειδικές τσάντες για ανακύκλωση σε 185.000 νοικοκυριά.
"Με την εφαρμογή του νέου προγράμματος το 2011, η αύξηση της ποσότητας ανακυκλούμενων υλικών (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο) είναι ενθαρρυντική, καθώς οδηγήθηκαν στο κέντρο διαλογής 5,5 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2012 η ανακύκλωση φτάνει σχεδόν τους 5 τόνους", ανέφερε ο Θανάσης Παππάς σημειώνοντας ότι παρέλαβαν "από το σημείο μηδέν την ανακύκλωση και ήδη έχουν καταθέσει αγωγή κατά του Συνδέσμου ΟΤΑ για χρωστούμενα 421.000 ευρώ".
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa