Σαν σήμερα...το πρώτο Κύπελλο για την ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ



Σαν σήμερα, στις 17 Ιουλίου του 1981 πραγματοποιήθηκε ο έκτος τελικός Κυπέλλου μπάσκετ ανάμεσα στην «Ένωση» και τον Ηρακλή (ο θεσμός ξεκίνησε τη σεζόν 1975-76). Ο αγώνας, που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας, βρήκε νικητές τους «κιτρινόμαυρους» με σκορ 84-78, ενώ το ημίχρονο έληξε 44-31.
 
Ήταν η παρθενική κατάκτηση του τροπαίου για την ΑΕΚ μετά από τέσσερις συμμετοχές σε τελικό (1976, 1978, 1980, 1981), ενώ πρώτη εμφάνιση στον τελικό του θεσμού ήταν και για το «Γηραιό».

Η «Ένωση» είχε σε εξαιρετική μέρα τους Γκούμα και Γκέκο που σημείωσαν 30 και 17 πόντους αντίστοιχα. Από την άλλη, Καρατζουλίδης και Τζάμος με 29 και 13 πόντους αντίστοιχα, ξεχώρισαν από τους Θεσσαλονικείς.
 
Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν στον πάγκο τους τον Αμερικανό Φρανκ Ντέβελι, ενώ από την άλλη ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου καθοδηγούσε τον Ηρακλή, ο γνωστός σε όλους μας βοηθός του Κώστα Πολίτη στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987, αλλά και ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής από το Σεπτέμβριο του 1987 μέχρι τον Ιούλιο του 1994. Στην ΑΕΚ αγωνιζόταν τότε ο Βαγγέλης Φώτσης που είναι ο πατέρας του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και νυν της Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο, Αντώνη Φώτση, καθώς και ο -μέχρι τα μέσα της φετινής περιόδου- προπονητής της «Ένωσης», Μηνάς Γκέκος.
 
Παράλληλα στην ομάδα αγωνιζόταν και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, ο Αμερικανός Κερτ Ράμπις ή ελληνιστί Κυριάκος Ραμπίδης που αναδείχθηκε και MVP του τελικού. Αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Ράμπις με την κιτρινόμαυρη φανέλα καθώς στο τέλος εκείνης της σεζόν αποχώρησε από την «Ένωση» και συνέχισε την καριέρα του στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου ακολούθησε μια σπουδαία σταδιοδρομία στο ΝΒΑ με τους Λέϊκερς.
 
κατασκευή & ανάπτυξη blogger Villa